Доступність посилання

ТОП новини

Веселе свято кримських татар Хидирлез стає об’єктом політичної конфронтації


Сімферополь – Цього року кримськотатарське національне свято родючості Хидирлез пройде двічі. Кримський уряд ухвалив рішення перенести його офіційне відзначення на тиждень пізніше від традиційної дати, коли святкування організовуватиме Меджліс. Веселе народне свято плодючості і достатку тепер набирає політичного відтінку і стає об’єктом конфронтації.

Рада міністрів Криму ухвалила рішення провести святкові заходи кримськотатарського національного свята Хидирлез із 10 по 12 травня в урочищі Дере-Коба в Сімферопольському районі, а також у Судаку та Євпаторії. Уряд створив спеціальний оргкомітет, який очолила віце-прем’єр Ольга Удовіна. Представники Меджлісу розкритикували урядове рішення.

Традиційно це свято родючості і достатку кримські татари відзначають у перші вихідні травня. В останні роки всекримське святкування Хидирлезу проходило в Бахчисарайському районі за спільних зусиль Меджлісу кримськотатарського народу, районної і республіканської влади. Торік свято відвідав кримський прем’єр Анатолій Могильов, який тоді ж пообіцяв, що майданчик «Шехерезада» неподалік Бахчисарая стане традиційним місцем загальнокримських фольклорних святкувань.

Заступник голови Республіканського комітету Криму у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Дмитро Сумуліді пояснив перенесення термінів офіційного відзначення Хидирлезу на другу декаду травня «рекомендаціями» Кримської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату), щоб ці святкування не збіглися з постом і Великоднем. Чому також змінили основний майданчик свята і не включили до оргкомітету представників Меджлісу – чиновник пояснити не зміг, але запевнив, що це не пов’язано з політикою.

Кримські татари не зрозуміли уряд

Еміне Авамілєва
Еміне Авамілєва
Тим не менш, член Меджлісу Еміне Авамілєва, яка кілька років була одним із організаторів багатолюдного святкування Хидирлезу під Бахчисараєм, назвала дії уряду автономії «прикрими» і «політично мотивованими». За її словами, ухвалене владою рішення ще більше «закручує ескалацію напруження у відносинах кримських татар і влади». Вона каже, що це ображає кримських татар, «адже мова йде про свято, про надбання кримських татар, які демонструють древність витоків культури, історії, традицій кримськотатарського народу».

Керівник Інституту соціальних досліджень Криму Юсуф Куркчі вважає, що влада автономії поводиться стосовно кримських татар «необдумано і нерозумно». Він зазначає, що урядовці до ладу і не до ладу намагаються продемонструвати, що вони нехтують думкою Меджлісу, який є представницьким органом кримськотатарського народу.

«Це вже більше нагадує дитяче вовтуження в пісочниці, коли сильніший хоче показати, що він головний в цій пісочниці, нав’язавши свій авторитет сили», – зауважує Юсуф Куркчі. За його словами, кримська влада цим демонструє, що не виконує одне зі своїх основних завдань – збереження етнополітичної стабільності і гармонізації міжетнічних відносин.

На «меджлісівський» Хидирлез приїде Джамала

Хидирлез – стародавнє тюркське свято землеробства, присвячене завершенню весняних польових робіт і відгону худоби на літні пасовища. Його відзначають танцями, піснями, народними гуляннями, іграми, змаганнями з національної боротьби куреш.



Назва свята Хидирлез, що має доісламське коріння, включає мусульманські імена двох святих: Хидира та Ільяса. За легендою, святі безперервно подорожують всім світом, допомагаючи людям: Хидир обходить землю праворуч, а Ільяс – ліворуч, і зустрічаються вони там, де завершилися господарські роботи та окіт худоби.

За словами Еміне Авамілєвої, цьогорічне святкування Хидирлезу 6 травня «збільшить свої масштаби, як за чисельністю гостей, так і за видовищністю запланованих заходів». Вона розповіла, що в рамках культурних заходів свята передбачена яскрава концертна програма з участю національних фольклорних ансамблів, ярмарок народно-прикладного мистецтва, виставка голубів, видовищні змагання з національної боротьби «Куреш», армреслінгу, кінні перегони, перетягування канату, а також спеціальні атракціони для дітей.

«Зіркою» святкування стане відома співачка Джамала, яка виконуватиме пісні зі свого нового кримськотатарського альбому.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG