Доступність посилання

ТОП новини

Луценко очолить «рух за побудову нової української держави»?


Юрій Луценко виходить з воріт Менської колонії у селі Макошино, 7 квітня 2013 року
Юрій Луценко виходить з воріт Менської колонії у селі Макошино, 7 квітня 2013 року
Київ – У Києві відбулася неофіційна зустріч прихильників Юрія Луценка, на якій обговорювали ідейні та організаційні аспекти створення нового суспільно-політичного руху. Між тим експерти та деякі соратники схиляються до думки, що до створення нового проекту Юрія Луценка підштовхують ті, хто опинився поза великою політикою і таким чином хочуть повернути свої позиції.

Про намір створити нове громадсько-політичне об’єднання Юрій Луценко заявив в інтерв’ю телеканалу «ТВі» невдовзі після виходу з ув’язнення. За його словами, це буде надпартійний рух, який зосередиться на розробці стратегії перебудови держави і, в разі потреби, штовхати опозицію до правильних рішень.

Своїми соратниками він назвав польових командирів Помаранчевого Майдану Володимира Філенка, Тараса Стецьківа, а також Романа Безсмертного, який координуватиме створення нового громадсько-політичного руху, поки сам Юрій Луценко лікуватиметься після ув’язнення.

Зустріч із «нашоукраїнським» акцентом

Тарас Стецьків
Тарас Стецьків
Про принципи, на яких формуватиметься нова суспільно-політична ініціатива, Радіо Свобода розповів Тарас Стецьків. За його словами, «це треба сприймати як нашу спільну пропозицію суспільству обговорити ідею перезаснування всієї державної влади в Україні».

Також Тарас Стецьків наголошує, що найближчі півтора-два роки новий рух підтримуватиме парламентські опозиційні сили. Нова суспільно-політична ініціатива принципово відрізнятиметься від раніше очолюваної Юрієм Луценком «Народної самооборони».

Те, що пропонується зараз – це рух за побудову нової української держави.
Тарас Стецьків
«Народна самооборона» була протестним рухом, який виступав «проти». І свою місію «Народна самооборона» в 2007 році виконала, добившись дострокового розпуску парламенту. А те, що пропонується зараз – це рух за побудову нової української держави», – зазначає Стецьків.

Як стало відомо Радіо Свобода, у середу в Києві відбулася зустрічі прихильників Юрія Луценка, в якій взяли участь не лише польові командири, а й колишні члени «Нашої України», які залишили лави цієї партії.

Час визначатися із фінансуванням ще не настав

Щодо джерел фінансування нового проекту, то, як розповів один із учасників зустрічі на умовах анонімності, вже є декілька відповідних пропозицій. Між іншим, серед потенційних спонсорів називають колишнього народного депутата Олександра Третьякова, із яким на парламентських виборах співпрацював Роман Безсмертний. Утім, зараз важливо визначитися насамперед із форматом діяльності, а питання фінансування нового проекту ще не на часі, сказав співрозмовник Радіо Свобода.

Володимир Ар’єв
Володимир Ар’єв
Між тим, експерти зазначають, що свого часу позиція головного спонсора «Нашої самооборони» Давида Жванії у значній мірі зумовила провал цього політичного проекту. Народний депутат з фракції «Батьківщина» Володимир Ар’єв застерігає Юрія Луценка від помилок, допущених у часи існування «Народної самооборони».

Варто дати можливість Луценку полікуватися. А тут певні люди схопилися за нього як за прапор.
Володимир Ар’єв
«Варто почекати, дати можливість Юрієві Луценку полікуватися. А тут певні люди схопилися за нього як за прапор, не давши можливості навіть оговтатися. Зокрема, пана Безсмертного я ні на судах і ніде за останні два роки і три місяці не бачив», – каже він.

Володимир Ар’єв не бачить причин, які заважали б Юрієві Луценку співпрацювати із Об’єднаною опозицією «Батьківщина».

Між ветеранами і новим поколінням

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Політолог Володимир Фесенко також наголошує на тому, що серед соратників Юрія Луценка переважають люди, які опинилися поза великою політикою.

Треба створювати рух нового покоління, на це дійсно є запит суспільства.
Володимир Фесенко
«Є велика небезпека, що це буде рух ветеранів Майдану. А треба створювати рух нового покоління. От на це дійсно є запит суспільства. Я думаю, що його штовхають на цей шлях. Не просто грають на амбіціях, а грають на тому, що нинішні опозиційні лідери занадто слабкі», – припускає Володимир Фесенко.

На думку політолога, для Юрія Луценка продуктивніше було б започаткувати об’єднавчі процеси в опозиції.

Тим часом у середу Вищий спеціалізований суд залишив у силі вирок Юрієві Луценку у справі щодо незаконного стеження в рамках розслідування отруєння Віктора Ющенка. Однак два роки позбавлення волі за цією справою Юрій Луценко вже відбув.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG