Доступність посилання

ТОП новини

Лідер ісламістського повстанського угруповання в Сирії присягнув «Аль-Каїді»


Боєць «Джабгат ан-Нусра» у провінції Ракка на сході Сирії не хоче, щоб його фотографували, 14 березня 2013 року
Боєць «Джабгат ан-Нусра» у провінції Ракка на сході Сирії не хоче, щоб його фотографували, 14 березня 2013 року
Лідер ісламістського повстанського угруповання «Фронт «Ан-Нусра» в Сирії Мухаммад аль-Джавлані присягнув на вірність провідникові терористичної мережі «Аль-Каїда» Айманові аз-Завагрі в оприлюдненому в середу в інернеті запису.

Водночас у цій заяві він заперечив, що його угруповання об’єднується з філією «Аль-Каїди» в Іраку, про яке заявили в вівторок. За його словами, про ту заяву з ним не порадилися.

У вівторок речник іракської «Аль-Каїди» Абу Бакр аль-Багдаді заявляв, що відтепер його організація, яка має назву «Ісламська держава в Іраку», і сирійський Фронт «Ан-Нусра», відомий також як «Джабгат ан-нусра» чи «Фронт перемоги», діятимуть спільно під назвою «Ісламська держава в Іраку і Великій Сирії». Він також уперше прямо визнав, що сирійське угруповання є частиною мережі «Аль-Каїди».

Фронт «ан-Нусра» є одним із найактивніших у Сирії збройних повстанських противладних угруповань. Воно взяло на себе відповідальність за низку нападів із великим числом загиблих у столиці Дамаску і на півночі країни.

Сполучені Штати Америки ще наприкінці минулого року визнали його «іноземним терористичним угрупованням». У Державному департаменті США вже тоді заявили, що це угруповання є частиною терористичної організації «Аль-Каїда» в Іраку. Фронт «Ан-Нусра», за даними США, відповідальний за сотні нападів по всій Сирії.

Угруповання «Джабгат ан-нусра» («Фронт перемоги») є одним із багатьох збройних супротивників влади президента Сирії Башара аль-Асада. У боротьбі з нею, крім політичних супротивників влади, беруть участь також численні ісламістські екстремісти.
XS
SM
MD
LG