Доступність посилання

ТОП новини

Луценко має моральне право домовлятися з режимом – політолог


Попри звільнення з тюрми екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, є багато ознак того, що демократія в Україні згортається. Такого висновку дійшли експерти, які 9 квітня обговорювали становище в Україні в Національному фонді демократії у Вашингтоні. При цьому дехто зі спостерігачів у США вірить, що саме повернення Луценка до політики може оздоровити українську демократію.

На запитання Радіо Свобода, чи звільнення Юрія Луценка призведе до звільнення Юлії Тимошенко, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер сказав, що відповідь на це буде, ймовірно, через кілька тижнів. Наразі вихід опозиціонера на свободу можна розцінити і як спробу офіційного Києва задовольнити, як дехто вважає, мінімальну вимогу Євросоюзу про подолання проблеми вибіркового правосуддя в Україні, і як крок до поліпшення долі чи звільнення українського екс-прем’єра.

Це позитивний крок, що випустили Луценка, це необхідна, але не достатня умова
Стівен Пайфер
«З того, що я чув від європейських урядовців, це позитивний крок, що випустили Луценка, це необхідна, але не достатня умова», – сказав Пайфер.

За його оцінкою, ЄС хоче більшого від України, хоча, можливо, такі держави, як Польща та Литва, намагаються знизити планку для підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС восени цього року.

«Неясно, що відбудеться у листопаді, але тривожно, що і в Києві, і Брюсселі ніхто не має плану «Б», якщо угоду про асоціацію не підпишуть. Ян Томбінський, посол ЄС в Україні, сказав, що тоді Україна буде кілька років на європейській лаві запасних, …до грудня 2015 року. Я не думаю, що це гарна позиція», – зазначив Пайфер.

У Вашингтоні падає інтерес до України

Колишній дипломат, а нині вашингтонський аналітик вважає, що ЄС має використати повністю свої важелі впливу на Україну. Щодо США, то, за оцінкою Пайфера, є небезпека, що Україна зникне з поля уваги Вашингтона.

У Вашингтоні панує дуже логічний підхід, що у справі інтеграції України із Заходом Європейський союз є логічним курсом
Стівен Пайфер
«Частково це не пов’язане з Україною. Просто почитайте газети. Північна Корея, Іран, Сирія, Китай, конкуренція велика. Але також йдеться про увагу у порівнянні. У 2005–2009 роках, я б сказав, Україна отримувала більше уваги на найвищому рівні у Вашингтоні, ніж природно заслуговує європейська держава середнього розміру. Але це була гарна історія про демократію, незважаючи на хаотичність влади. Сьогодні, у 2013 році, де велике питання, яке змусить президента Обаму чи держсекретаря Керрі думати про Україну? В Україні думають, що це енергетика, але я не бачу, щоб тут це привертало увагу. У Вашингтоні панує, на мою думку, дуже логічний підхід, що у справі інтеграції України із Заходом Європейський союз є логічним курсом», – заявив Пайфер.

Підписання угоди з ЄС буде «подарунком» для президента Віктора Януковича, який може скористатися ним на виборах 2015 року, попереджає політолог, доцент університету Бейлор у США Сергій Куделя. Він також бачить суттєву різницю між причинами, чому посадили Луценка і Тимошенко. Як зазначив Куделя, Луценко був ворогом таких соратників Януковича, як Колесников та Ахметов, принижуючи їх у 2005 році, але не був прямим політичним конкурентом самого президента.

Луценко допоможе регіоналам повірити у виживання?

Повернення Луценка до активної політики може до певної міри зробити опозицію більш поміркованою
Сергій Куделя
При цьому Сергій Куделя вважає, що звільнення екс-міністра може позитивно вплинути на український політичний процес. «Я думаю, що повернення Луценка до активної політики може до певної міри зробити опозицію більш поміркованою. Це, безперечно, сприятиме ненасильницьким протестам опозиції, бо Луценко є прихильником ненасильницьких методів. Луценко – один із небагатьох опозиціонерів, хто заслужив певний моральний авторитет після двох років у тюрмі і хто може укладати певні угоди з режимом. Через всі поневіряння, які він пройшов, його не заплямують такі переговори. Те, що у своїй першій заяві він сказав, що не хоче витрачати свій час і життя на помсту, гадаю, що це дуже перспективна ідея», – зазначає оглядач.

Сергій Куделя також вважає, що демократії в Україні сприятимуть не радикальні гасла і дії деяких опозиціонерів, а спроби досягти ширшого консенсусу еліт, щоб Партія регіонів усвідомила, що може «вижити у політичній грі після зміни режиму».

Разом з тим політолог гостро розкритикував стан демократії в Україні, зазначивши, що система правосуддя нині працює гірше, ніж за часів президентства Леоніда Кучми.

Віце-президент Національного фонду демократії США Надя Дюк погодилася, що президента Віктора Януковича можна порівняти з іншими пострадянськими «авторитарними лідерами», але вона все-таки вважає, що Україна позитивно вирізняється серед сусідів активним громадянським суспільством. Дюк загадала і про попередню роль Верховної Ради у намаганні врівноважити виконавчу гілку влади.

У відповідь на критику посол України у Вашингтоні Олександр Моцик назвав Україну «молодою демократією». За його словами, якщо Україна і ЄС підпишуть угоду про асоціацію, то обоє виграють від цього, а як ні, то цим скористається «третя сторона», ймовірно, натякаючи на Росію.

Матеріал підготували Мар’яна Драч, Richard Solash
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG