Доступність посилання

ТОП новини

Пентагон: Північна Корея наблизилася до «небезпечної межі»


Прага – Міністр оборони США Чак Гейґел попередив, що поведінка Північної Кореї, її риторика останніх днів, свідчать, що Пхеньян наблизився до «небезпечної межі». У четвер в Сеулі підтвердили, що готові до будь-якого нападу з боку північного сусіда, навіть до ракетного удару. Тим часом глава російської дипломатії Сергій Лавров наголосив у Лондоні про згоду з позицією США щодо Північної Кореї.

Заява міністра оборони США Чака Гейґела про небезпечність агресивної поведінки Пхеньяна з’явилася після оголошення спільної підвищеної бойової готовності США, Південної Кореї та Японії до відсічі у випадку можливої ракетної атаки з боку Північної Кореї на когось із цих союзників.

«Північна Корея, з її агресивною риторикою, з її діями, скотилася вже дуже близько до «небезпечної межі». Її дії та її слова не сприяють розрядці напруженої ситуації», – наголосив глава Пентагону.

Міністр оборони США також пояснив, що у ситуації, коли «корейський лідер є непередбачуваним», і його держава, Сполучені Штати. і їхні союзники мають бути готовими до будь-яких «непередбачуваних обставин».

Експерти: погрози Пхеньяна – лише «вибухи гніву», там не підуть на самогубство

Міністерство оборони Південної Кореї також заявило, що готове навіть до відсічі ймовірній ракетній атаці з боку Пхеньяна, бо раніше в Сеулі вже попереджали, що Північна Корея розмістила дві свої ракети середнього радіусу дії у бойовому режимі на узбережжі.

Войовнича риторика і погрози ракетними атаками, навіть проти США, наростають з боку Пхеньяна з лютого, коли ООН ввела проти режиму Кім Чен Ина ще суворіші санкції у відповідь на третє ядерне випробування у Північній Кореї. США внесли до переліку заборонених на ввіз до Північної Кореї також спортивні автомобілі, коньяк Hennessy, котрі, серед іншого, полюбляє 30-річний новоспечений лідер КНДР.

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив у Лондоні під час зустрічі міністрів «Групи восьми» у четвер, що необхідно уникнути подальшого наростання кризи на Корейському півострові.

«Стосовно Північної Кореї у нас немає розбіжностей зі Сполученими Штатами Америки. Лише ніхто не повинен лякати нікого військовими маневрами, і є шанс, що все врегулюється», – висловив сподівання чільник російської дипломатії.

Аналітики кажуть, що погрози Пхеньяна, найімовірніше, є лише словесними «вибухами гніву». Більшість експертів схильна вважати, що злиденна Північна Корея не здатна досягнути своїми кількома ядерними ракетами території США. При цьому, як вважають у світі, Пхеньян не стане ризикувати розпалюванням конфлікту, бо він з усією вірогідністю привів би до краху режиму.

Спостерігачі також пояснюють войовничість Кім Чен Ина намаганнями зміцнити свої позиції вдома напередодні відзначення в Пхеньяні 15 квітня дня народження свого дідуся – Кім Ір Сена, засновника та авторитарного лідера КНДР, який помер у 1972 році.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG