Доступність посилання

ТОП новини

Сербія отримала від Росії фінансову допомогу і політичну підтримку


Прем’єр-міністр Сербії Івіца Дачич і президент Росії Володимир Путін
Прем’єр-міністр Сербії Івіца Дачич і президент Росії Володимир Путін
Белград – Провал переговорів із владою Косова за посередництва Євросоюзу впливатиме не лише на перебіг подій в регіоні, а й на зовнішню політику Белграда.

Сербські урядовці дійшли висновку, що Брюссель у першій половині цього року не визначить дату початку переговорів про вступ Сербії до Євросоюзу. Можливо, дату не визначать навіть до кінця року. Отож, процес євроінтеграції призупинений. Це, на думку експертів, призведе до сповільнення економічного співробітництва.

Через це Сербія звернулася до Москви й отримала фінансову допомогу від Російської Федерації. Під час дводенного візиту прем’єр-міністра Івіци Дачича до Росії було підписано угоду про надання Сербії кредиту для державного бюджету на суму 500 мільйонів доларів, угоду про створення спільного інвестиційного фонду та ще сім договорів.

Голова сербського уряду уточнив: «Ми говорили про те, як із «ВТБ банком», у складі якого перебуває й «Московський банк», який тепер продовжить діяльність як «ВТБ Сербія», сформувати спільний інвестиційний фонд».

Цей фонд, за словами Дачича, сприятиме російським інвесторам у купівлі та інвестиціях в Сербії, а одночасно надаватиме сербським компаніям фінансову допомогу для виробництва товарів, що їх експортуватимуть на російський ринок.

Дачич зустрівся з президентом Володимиром Путіним та прем’єр-міністром Дмитром Медведєвим. Після зустрічі, як передає державне телебачення Сербії, Путін зазначив, що візит дасть додатковий поштовх розвиткові двосторонніх відносин.

Російський президент зазначив, що «Росія є найбільшим інвестором у господарство Сербії», та що було розпочато «чимало цікавих і великих проектів».

Коли йдеться про Косово, Москва надає підтримку позиціям Сербії, але не бере участі у процесі переговорів. Путін нагадав, що він нещодавно провів телефонну розмову з президентом Сербії Томиславом Николичем і передав йому запрошення в будь-який час відвідати Росію.

Як зазначає державне агентство «Тан’юг», прем’єр Сербії, звертаючись до Путіна російською мовою, висловив вдячність за підтримку й сказав: «Сербія знає і упевнена, що Росія є найкращим другом сербського народу. Ми бажаємо ще тісніших відносин у всіх ланках – у політиці, економіці, культурі, обороні й безпеці». Дачич уточнив, що Сербії це потрібне через складну геостратегічну ситуацію, оскільки вона оточена країнами-членами НАТО.

У Белграді досі не коментували ні візит прем’єра, ні заяви Дачича і його російських співрозмовників.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG