Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентували ще одну книжку про одного з найтаємничіших українських письменників ХХ століття


У Дніпропетровську, в літературному музеї, сьогодні ввечері відбулась презентація книги історика Віталія Андрєєва про одного з найзагадковіших українських письменників та істориків ХХ століття Віктора Петрова (1894–1969) «Віктор Петров. Нариси інтелектуальної біографії вченого».

За словами автора, у своїй книжці він уперше публікує архівні документи, які стосуються життя і творчості Петрова, а також спогади сучасників.

Як розповів Віталій Андрєєв, у своїй монографії він відтворив інтелектуальну біографію визначного українського історика, висвітлив наукову діяльність ученого, проаналізував його творчий доробок і погляди на українську історію.

«За Петровим, історія українського народу є дискретною, не підпорядкованою ідеї прогресу та генетично пов’язаною з європейською культурою, адже має спільне з нею коріння – античну цивілізацію. Історія України – невід’ємна складова частина європейського історичного процесу», – каже автор монографії.

Також на вечорі, присвяченому пам’яті Віктора Петрова, читачам презентували перевидання призабутої книги самого Віктора Петрова «Скіфи. Мова і етнос», яка побачила світ 1968 року. Як історик Петров свого часу брав участь у розкопках – вивчав скіфські пам’ятки та могильники антів.

На початку року у Дніпропетровську презентували іншу книжку про Віктора Петрова, в якій викладені невідомі матеріали про історію роду письменника, філософа і вченого.

За даними дослідників, особистість Віктора Петрова (літературний псевдонім – Домонтович) легендарна і загадкова. Він народився в 1894 році в Катеринославі. Разом із Валеріяном Підмогильним був основоположником жанру українського інтелектуального роману.

За даними біографів, є інформація, що Віктор Петров під час свого перебування за кордоном працював на радянську розвідку, однак жоден із його літературних творів не був написаний у стилі соціалістичного реалізму. Він також був нагороджений орденом за партизанські заслуги, однак досі лишається загадкою, чому його твори не видавались на батьківщині аж до 90-х років ХХ століття.
XS
SM
MD
LG