Доступність посилання

ТОП новини

Про три умови, поставлені Україні, вже повинен знати кожен – речник єврокомісара Фюле


Для підписання угоди про асоціацію між Європейським союзом та Україною Брюссель очікуватиме від Києва виправлення усіх випадків вибіркового правосуддя в Україні, включно зі справою Юлії Тимошенко. Про це у розмові з Радіо Свобода наголосив речник комісара Євросоюзу з питань розширення та європейської політики сусідства Петер Стано.

– Комісар ЄС Штефан Фюле привітав рішення президента України Віктора Януковича про помилування колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, сказавши, що це перший, але важливий крок для вирішення проблеми вибіркового правосуддя. Хто ще має бути звільнений до листопада, коли стане можливим підписання угоди про асоціацію?

Угода про асоціацію може бути підписана, якщо Україна виконає три умови. Ці умови вже повинен знати кожен
– Листопад є важливою датою з огляду на те, що його було визначено як час, коли дуже важлива угода про асоціацію може бути підписана, якщо Україна виконає три умови. Ці умови, здається, вже повинен знати кожен. Вони були сформульовані під час саміту в лютому. Ми невтомно їх повторюємо: перше – питання вибіркового правосуддя, що включає виправлення вже скоєних помилок та уникнення їхнього повторення, друге – виправлення недосконалостей у виборчому законодавстві, і третє – поступ у реформах, пов’язаних з угодою про асоціацію. Український уряд пообіцяв вирішити ці питання. І ми сподіваємося побачити результат цих зусиль. Бо ми побачили перші результати у вирішенні проблеми вибіркового правосуддя у випадку помилування пана Луценка та пана Філіпчука.

Українські оглядачі припускають, що навряд чи на свободі до листопада цього року буде головний опонент нинішньої влади, колишній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Вони вважають, що її не випустять до наступних президентських виборів. Чи її звільнення є необхідною умовою підписання угоди про асоціацію?

Проблема вибіркового правосуддя пов’язана не з одним конкретним прізвищем. Це системна проблема
– Ми завжди наголошували, що проблема вибіркового правосуддя пов’язана не з одним конкретним прізвищем. Це є системна проблема, яку потрібно вирішувати, виправляти і зробити так, щоб вона більше не повторювалася. Це стосується усіх випадків вибіркового правосуддя. Тому що справедливе правосуддя є частиною наших спільних європейських цінностей. Частиною європейських цінностей є незалежність судової влади, що унеможливлює використання судової влади для переслідування політичних опонентів.

Підписання угоди відкладається вже протягом довгого часу, протягом якого Україна з лідерів процесу зближення з ЄС перетворилася ледь не на аутсайдера. Чи має Євросоюз план «Б» на випадок, що угоди будуть готові підписати інші країни «Східного партнерства», але її не зможе підписати Україна?

Це – найбільш амбітна угода серед усіх наших угод з країнами поза Європейським союзом
– Ні. Жодного плану «Б» не існує. Ми не хочемо обговорювати інші сценарії, тому що наша мета є дуже ясною: ми хочемо підписати угоду про асоціацію з Україною. Це важлива угода, підготовка якої вимагала дуже багато часу. Кілька років ми вели переговори про текст угоди, яка є принципово новим документом. Це – найбільш амбітна угода серед усіх наших угод з країнами поза Європейським союзом. Ця угода дає багато нових можливостей і для людей в Україні, і для людей в країнах Європейського союзу. Звичайно, ми хочемо підписання і реалізації цієї угоди. Але, звичайно, ми не будемо це робити за будь-яку ціну. Ми зможемо це зробити тільки тоді, коли переконаємося, що Україна поважає наші спільні європейські цінності. І для того, щоб переконатися, що Україна дотримується цих цінностей, ми хочемо побачити виконання Україною цих трьох пріоритетних завдань.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG