Доступність посилання

ТОП новини

У США обговорюють міграційну реформу


Нью-Йорк – Американський Конгрес розробляє законопроект із реформи міграційного законодавства. Його мета – спростити можливість отримання громадянства нелегальним мігрантам, а їх у США, за приблизними підрахунками, близько 11 мільйонів. Переважно це – уродженці Мексики, Гватемали та інших країн Латинської Америки.

Найчисленніша демонстрація нелегалів-мігрантів відбулася цього тижня у Вашингтоні, де перед будинком Конгресу зібралися десятки тисяч осіб.

Аналогічна демонстрація відбулася там же 6 років тому, і вимоги звучали подібні – реформувати міграційне законодавство. Тоді, у 2007 році, відповідний законопроект у Конгресі не пройшов, його заблокували республіканці.

Ставлення до міграційної реформи змінилося після того, як переважна більшість виборців-латиноамериканців на президентських виборах минулого року проголосували за переобрання Барака Обами.

Про важливість цих голосів нагадав у своєму виступі Джеймі Контрерас, голова профспілки працівників сфери обслуговування. «Ми збиралися тут і раніше, але нині часи змінилися. Ми змінилися, – сказав Контрерас. – Вашингтон змінився. Нині настав час для міграційної реформи».

Прокладають шлях новому закону

Республіканські лідери прагнуть привернути виборців-латиноамериканців на свій бік, але загалом консервативно налаштовані республіканці протестують проти надання легального статусу мігрантам, що прокладе їм шлях до громадянства.

Тим не менше, сенатор Роберт Менендес, республіканець, повідомив учасникам мітингу, що справа просувається у потрібному їм напрямку. «Група з восьми сенаторів, до якої я належу, готує законопроект, який послужить міцним фундаментом для юридичної комісії сенату, і вона збереться вже наступного тижня, – наголосив сенатор Менедес. – Потім законопроект надійде на голосування повного складу Сенату, врахувавши пропозиції Палати представників. Після цього законопроект надішлемо президентові Обамі на підпис».

Сенатор Мітч МакКоннелл, лідер республіканської меншості у верхній палаті Конгресу, на запитання репортера, чи він вірить в успіх, відповів ствердно: «Я налаштований оптимістично. На мою думку, більшість обох партій у Сенаті прагнутиме дати хід законопроектові».

Поки що сенаторам лишається домовитись про кількість закордонних сільськогосподарських робітників і розмір зарплатні, що має визначити новий міграційний закон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG