Доступність посилання

ТОП новини

Дорожні знаки мають пріоритет перед дорожньою розміткою – Будник


Київ – Із 15 квітня українські водії їздитимуть за правилами, наближеними до європейських зразків. З’являться нові знаки, вдень треба буде їздити з ближнім світлом або ходовими вогнями, а пішоходи почуватимуться безпечніше завдяки «острівцям безпеки». Про зміни та штрафи розповів Радіо Свобода начальник Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем Сергій Будник.

Пане Будник, про які нововведення у правилах дорожнього руху найперше мають пам’ятати водії, коли виїжджатимуть від 15 квітня на автошляхи?
Сергій Будник
Сергій Будник

З’явилися додаткові вимоги щодо автобусів, які перевозять діток
– Це використання ближнього світла фар або денних ходових вогнів на транспортних засобах у денний час, з метою привернення уваги інших учасників дорожнього руху. Правило застосовується лише на зимовй період, тобто з 1 жовтня до 1 травня.

Крім того, було незрозуміло, що головне – дорожні знаки чи дорожня розмітка. Тепер цей недолік усунутий: дорожні знаки мають пріоритет перед дорожньою розміткою. Також з’явилися додаткові вимоги щодо автобусів, які перевозять діток. При висадці водій повинен увімкнути помаранчевий маячок, що відтепер входить у комплект шкільного автобуса, або аварійну сигналізацію. Автомобіліст, наближаючись до такого автобуса, має знизити швидкість або зупинитись, для того щоб забезпечити безпеку дітей.

Коли на українських пішохідних переходах з’являться «острівці безпеки»?

– Цей засіб регулювання дорожнього руху даватиме можливість технічно забезпечити безпеку пішохода, що переходить дорогу. Але, звичайно, все зразу 15 квітня не буде. Цей процес здійснюватиметься поступово, починаючи з реконструкції доріг та встановлення нових дорожніх знаків.

Чи правда, що значно зростуть штрафи за невикористання пасків безпеки?

– Ні. Справа у тому, що закону такого не ухвалено. Але відповідно до національного плану дій, затвердженим президентом у 2013 році, МВС зобов’язане розробити законопроект щодо підвищення штрафів за невикористання пасків безпеки.

Які штрафи за паркування на газонах?

Значно збільшено штраф за стоянку у місцях виїзду, що блокують рух автомобілів
– Штраф передбачений такий же, як за порушення правил стоянки та паркування: 255–340 гривень. Значно збільшено штраф за стоянку у місцях виїзду, що блокують рух автомобілів швидкої медичної допомоги, міліції та аварійно-рятувальних служб.

Яка мета нововведень?

– Ми вивчали міжнародний досвід: приведення у відповідність до конвенцій про дорожній рух, а також норми стандартів щодо розміщення дорожніх знаків, організацію дорожнього руху, технічний захист, для регулювання технічного руху – саме ті стандарти, які діють у країнах Європейського союзу.

На Вашу думку, водії підготовлені до нововведень?

Ми затвердили 11 нових дорожніх знаків і 5 табличок
– Ми затвердили 11 нових дорожніх знаків і 5 табличок до них, усі ці знаки в основному спрямовані для більшої інформованості учасників дорожнього руху. Детальніше дізнатися про усі нововведення можна на сайті Департаменту ДАІ. Крім того, з допомого громадських організацій ми здійснювали роз’яснення, пропагування та інформування учасників дорожнього руху.
XS
SM
MD
LG