Доступність посилання

ТОП новини

Королева Беатрікс відкрила Rijksmuseum після 10 років реконструкції


Державний музей мистецтв в Амстердамі
Державний музей мистецтв в Амстердамі
Амстердам – За декілька днів до інтронізації принца Нідерландів Вільгельма-Александра королева Беатрікс відкрила Державний музей мистецтв. Тисячі творів іноземних та голландських митців, зокрема, Рембрандта, Вермеєра й Стена знову постали перед відвідувачами після 10 років реконструкції. Причому, ще задовго до відкриття музею було продано квитків на 75 тисяч доларів.

Двері відомого амстердамського музею мистецтв, так званого Rijksmuseum, відчинили на цих вихідних під вибухи салютів та музику оркестрів з усіх куточків Нідерландів. На музейній площі зібралася величезна кількість людей. І причина не лише у довгоочікуваному відкритті експозиції. Королева Беатрікс тут здійснила один із останніх символічних актів глави держави: золотим ключиком вона відкрила публічний огляд восьмитисячної колекції творів місцевих та іноземних художників, скульпторів і дизайнерів. Особливість ситуації в тому, що 30 квітня королева Нідерландів передасть трон синові, тому віддати їй шану прибули десятки тисяч громадян і туристів.

Щодо колекції, яку тепер з новітніми зручностями зможуть оглянути відвідувачі, то центральне місце у цій посів відомий шедевр Рембрандта «Нічна варта». Завершення реконструкції престижного музею Амстердама, причиною якої стали небезпечні для людського здоров’я асбестові матеріали, чекали 10 років. Перебудова та переоснащення музею коштували голландцям майже півмільярда доларів. Директор закладу Вім Пейбес каже, що наступного року Rijksmuseum сподівається прийняти, щонайменше, 2 мільйони відвідувачів.

Перехід до майбутнього

«Це голландська історія, голландське мистецтво, але воно призначене для глобальної аудиторії, – каже він. – Ця експозиція не лише прославлення того, що зветься «Голландія». Ми показуємо всю нашу історію, включно із її темними сторонами».

Керівник музею додає, що багато експонатів знайшли своє місце у цій багатій колекції творів мистецтва саме завдяки довгій історії голландського мореплавства.

Втім, додає Вім Пейбес, щойно завершену реконструкцію можна вважати й черговим переходом від минулого, з усіма його недоліками, до майбутнього. Адже за вікном 21-е століття.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG