Доступність посилання

ТОП новини

Студенти Москви просять ректорів вступитися за в’язнів «Болотної справи»


Денис Луцкевич під час затримання на Болотній площі, Москва, 6 травня 2012
Денис Луцкевич під час затримання на Болотній площі, Москва, 6 травня 2012
Москва – Московські студенти просять ректорів чотирьох провідних вишів заступитися за студентів, яких арештували за «Болотною справою». Ініціативна група збирає підписи під петицією, яку потім передадуть ректорам для того, щоб вони вплинули на ситуацію. Тим часом у російській столиці триває акція на підтримку в’язнів Болотної «Один день – одне ім’я».

Майже тисяча людей вже поставила свої підписи під зверненням до керівництва чотирьох державних російських вишів. Це – ініціатива московських студентів, чиї товариші опинилися за гратами і проходять по так званій «Болотній справі». Петиція звернена до ректорів Московського державного університету, Російського державного гуманітарного університету, Державного академічного університету гуманітарних наук і Російського державного соціального університету.

Студенти просять заступитися за своїх однокурсників, які перебувають під арештом і звинувачуються в безладах на Болотній площі 6 травня 2012 року. Мова йде про Ярослава Білоусова, Дениса Луцкевича, Степана Зіміна та Олексія Поліховіча. Учасник ініціативної групи зі збору підписів під зверненням Михайло Лобанов не впевнений, що ректори зможуть домогтися звільнення студентів хоча б до рішення суду. Однак, за його словами, бездіяльними в цій ситуації теж неможливо залишатися.

«Я думаю, цілком можливо, що якби ректори публічно дуже активно висловилися за звільнення хоча б до суду, це, безумовно, вплинуло б. Справа ускладнена тим, що у нас університети не автономні. І кожен керівник навчального закладу формально чи за фактом абсолютно залежить від уряду і міністерства. Тому стовідсоткової гарантії, що вони відреагують і підтримають нас, немає. Але ми сподіваємося, що якби наше звернення підтримало б дуже багато студентів і викладачів, то керівникам університетів було б складніше залишитися зовсім осторонь», – розповів Радіо Свобода Михайло Лобанов.

У в’язницях еліта нації – депутат Держдуми

Викладачі факультету політології МДУ переживають за свого студента Ярослава Білоусова, який вже майже рік перебуває у слідчому ізоляторі. Більш того, декан факультету сказав, що готовий поручитися за Білоусова. Однак студент, як і раніше, перебуває під вартою. Поручителем хлопця готовий виступити і депутат Держдуми Росії В’ячеслав Тетекін, у минулому журналіст-міжнародник. За його словами, тримаючи в ув’язненні молодих освічених людей, держава поводиться нерозумно.

«Тримати такого роду людей в ув’язненні аморально. Це еліта нашої нації. З огляду на перспективи самої влади – це нерозумно. Я маю великий досвід спілкування з політичними в’язнями в Південній Африці в часи апартеїду. Знаю, що репресії ніколи не приводять до спаду протестного руху. Навпаки, люди, які пройшли через ув’язнення, зміцнюються в своїх переконаннях. Таким чином, нинішня влада фактично сама виховує майбутніх лідерів опору», – вважає В’ячеслав Тетекін.

Четверо студентів майже рік перебувають у слідчих ізоляторах. Тим часом, починаючи з 6 квітня, в Москві проходить акція «Один день – одне ім’я». Кожному з 27 обвинувачених по «Болотній справі» присвячений один день. Ніхто з представників ні російської, ні московської влади ніяк не прокоментував цю акцію громадських активістів, в якій беруть участь відомі письменники Боріс Акунін, Володимир Войнович, Євген Гришковець, журналісти Сергій Пархоменко і Тетяна Лазарєва.

6 травня виповнюється рівно рік з дня акції, яка була дозволена московською владою, але завершилася безладами, а потім і арештами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG