Доступність посилання

ТОП новини

Проблема вибіркового правосуддя, звільнення Тимошенко потребує термінового розв’язання – євродепутат Саріуш-Вольський


Хто стане новим регіональним лідером у Чорноморському регіоні? Кому це вигідно і хто переможе в боротьбі за ресурси? Які наслідки для світу і для України спричинила глобальна фінансова криза? Куди рухатись Україні: на Захід чи на Схід? Яку роль відіграє в житті людини кібербезпеки? Та чи справді свобода слова і вільні ЗМІ здатні змінити суспільство? Саме на цих питаннях цього року зосередяться відомі політики, урядовці та експерти з понад 20 країн під час 6-го Київського безпекового форуму, що проходитиме у столиці України 18–19 квітня.

Та поки гості Форуму готуються до обговорення глобальних питань, Яцек Саріуш-Вольський, депутат Європейського парламенту, віце-президент Європейської народної партії, поділився своїми думками з приводу найближчого майбутнього України та перспективи стосунків між Україною та ЄС.

– Які інструменти виявилися найефективнішими у наближенні країн «Східного партнерства» до ЄС?

– Мій досвід як європейського політика, що займається формуванням зовнішньої політики ЄС та політики сусідства, а також як поляка, який бере активну участь у процесі політичного та економічного перетворення своєї країни, підказує мені, що ключовим компонентом наближення країн до ЄС є активна демократія, верховенство права, права людини та громадянське суспільство.

Зв’язки та стосунки між людьми на низці рівнів (наприклад, стипендії для студентів у рамках програми «Еразмус Мундус», Форум громадянського суспільства, співробітництво між неурядовими організаціями тощо) дозволяють у повній мірі збагнути ідею, що лежить в основі європейської інтеграції, та усвідомити її переваги.

Бажання бути частиною процесу повинно йти від людей, а не лише від правового наближення та ухвалення права ЄС. Сильне та стабільне громадянське суспільство – це основа здорової політичної системи, яка відображається на рішеннях, які ухвалюють політики, що представляють суспільство. Ми, в ЄС, бажаємо налагодити зв’язки з громадянським суспільством та зміцнити наше співробітництво для просування спільних цінностей.

– Як Ви оцінюєте можливості України виконати завдання, які перед нею поставив ЄС під час останнього саміту, та підписати Угоду про асоціацію?

Термінового розв’язання потребує проблема вибіркового правосуддя, тобто звільнення Юлії Тимошенко
– Усі карти все ще в грі. Надія на позитивний результат Вільнюського саміту все ще існує, однак з часом вона зменшується. Ми повинні бути чесними: ситуація серйозна, і ніщо не слід сприймати як даність. Цілком зрозуміло, що умови, висунуті Радою ЄС із закордонних справ у грудні та підтверджені у лютому (відповідність парламентських виборів 2012 року міжнародним стандартам та подальші заходи, прогрес у розв’язанні проблеми вибіркового правосуддя та недопущення його повторних випадків, запровадження реформ, визначених у спільно погодженому порядку денному асоціації), не були виконані. Зокрема, термінового розв’язання потребує проблема вибіркового правосуддя, тобто звільнення Юлії Тимошенко. Також слід не забувати, що підписання Угоди про асоціацію не є метою саме по собі – це засіб, інструмент для досягнення європейських політичних, суспільних та правових стандартів, а не лише для задоволення економічних інтересів. Саме тому ми повинні спочатку побачити, що Україна справді має намір піти на асоціацію з ЄС. Якщо це так, Україна повинна на практиці показати дотримання правил ЄС. Якщо ні, одних слів буде недостатньо.

– Україна вирізняється з-поміж інших країн, які мають радянське минуле, особливим політичним середовищем. Тут присутня опозиція, діяльність якої, у порівнянні, наприклад, з опозиційними силами Росії чи Білорусі, масштабна та ефективна. Що б Ви порадили українській опозиції – як найкраще діяти, щоб ефективно і в інтересах України контролювати нинішню владу? Можливо, Ви наведете приклад із досвіду Польщі.

Зі своєю найбільшою небезпекою українська опозиція зіткнеться, якщо опуститься до суперечок довкола неважливих питань – це може її розділити, розколоти
– Правда, що українська демократична опозиція має простір для дій, тому вона повинна використовувати його в якомога повнішій мірі. Звичайно, випадки вибіркового використання судової системи для чітких політичних цілей є неприпустимими і повинні бути негайно припинені, оскільки вони справляють глибокий негативний побічний вплив, і їм не місце в умовах справжньої демократії. Зі своєю найбільшою небезпекою українська опозиція зіткнеться, якщо опуститься до суперечок довкола неважливих питань – це може її розділити, розколоти і таким чином ослабити. Діяльність в унісон над фундаментальними проблемами демократії та свободи – це те, що додасть їй сил діяти та бути ефективною. Український народ повинен відчути, що політична альтернатива поточній владі є життєздатною, єдиною і готовою повести країну в напрямку кращого європейського майбутнього. Це частина досвіду Польщі та руху «Солідарність». По-перше, будьте об’єднаними, прагніть вашої фундаментальної мети, а вже потім ви зможете диференціювати себе. Як тільки опозиція консолідує електорат і зможе переконати його, що альтернатива можлива, з’явиться місце для розбіжностей у поглядах. Однак перший крок потрібно зробити разом.

– Які настрої панують у Європейській народній партії щодо перспектив співробітництва з Україною?

– Європейська народна партія надавала постійну та незмінну підтримку демократичним перетворенням в Україні. Її президент належить до вірних прибічників демократичного і європейського курсу вашої країни, і ми хочемо бачити Україну якомога ближчою до ЄС. Ми віримо, що, окрім прагнення добробуту та безпечного сусідства для ЄС, ми поєднані культурними та історичними зв’язками, які роблять Україну нашим особливим партнером.

– Оцініть теперішню ситуацію в Україні: якими повинні бути перші кроки зараз, щоб зробити Україну вільною, демократичною та європейською країною у найближчому майбутньому?

– Я вважаю, що та дорожня карта, яка випливає з моїх попередніх відповідей, може бути відправною точкою в цій ситуації. Перші три умови, які слід виконати, містяться у висновках Ради ЄС із закордонних справ. Це дозволить підписати Угоду про асоціацію, реалізація та неухильне дотримання якої стане наступним завданням українських політиків, як владних, так і опозиційних.

– Що трапиться з Україною у найближчому майбутньому, якщо при владі залишиться чинна влада та буде дотримуватися того ж курсу, що і зараз?

– Відповідь на це питання залежить безпосередньо від зробленого вибору щодо умов, висунутих до Угоди про асоціацію. Довготривала перспектива визначатиметься станом справ у наступні місяці.

Довідка:
Яцек Саріуш-Вольський, депутат Європейського парламенту, віце-президент Європейської народної партії виступить на Київському безпековому форумі під час сесії «Україна. Що далі?», яка відбудеться 19 квітня 2013 року о 12:00.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG