Доступність посилання

ТОП новини

Найрозумніших українських школярів підтримають меценати


Київ – Український школяр, що здобуде перше місце на Міжнародній олімпіаді з математики, отримає грант на навчання в одному з найпрестижніших британських університетів. Меценатом для талановитих учнів виступила корпорація Roshen. Згідно зі статистикою, Україна входить у десятку країн-переможців за кількістю перших місць на міжнародних учнівських олімпіадах. Тим часом школярі, що поїдуть на змагання, хоч і сподіваються на перемогу, але кажуть, що вчитися далі та працювати поки що планують вдома.

Загалом в Україні проводять учнівські олімпіади із 21 предмету. Усього змагання складається з шести етапів – від шкільного до міжнародного. В Україні на міському рівні беруть участь понад 5 мільйонів дітей, на всеукраїнському – близько 2,5 тисяч. На міжнародну олімпіаду, в якій змагаються школярі з понад 100 країн світу, їде усього шестеро учнів.

Міжнародна олімпіада з математики, українських учасників якої вирішила підтримати корпорація Roshen, триває три дні. За цей час школярі мають розв’язати 6 задач, причому вони настільки складні, що, траплялося, з усіма завданнями могли впоралися лише 5-6 учасників.

Одинадцятикласник Данило Хилько – один із трьох переможців Всеукраїнської олімпіади з математики, вчиться в Києві. На міжнародні змагання він поїде вже вдруге. Хлопець переконаний, що українські школи цілком здатні дати пристойну математичну освіту.

Ми, учасники олімпіади, знаємо більше, ніж середньостатистичний школяр в Україні
Данило Хилько
«Справа в тому, що в нас елітна освіта. Ми, учасники олімпіади, знаємо більше, ніж середньостатистичний школяр в Україні, конкретно в математичній галузі. Наша база знань така ж, як і в учнів із Німеччини або з Великобританії, а то й навіть краща. Звісно, ми показуємо себе дещо гірше, ніж Росія або Сполучені Штати, але, тим не менше, у нас досить високий рівень», – каже він.

Данило Хилько планує вступати до Київського національного університету імені Тараса Шевченка на механіко-математичний факультет. Каже, що перспектива вчитися у Кембриджі або Оксфорді, звісно, приваблива, але поки орієнтуватися треба на те, що ближче.

«Проблема підтримки обдарованих дітей існує»

Для переможця, згідно з умовами гранту, буде також підібрано відповідну навчальну програму з профільного предмету. «Невідомо, який саме виш це буде, але вже можна назвати орієнтовну вартість навчання: це 30-35 тисяч доларів на рік», – каже представниця корпорації Roshen Інна Петренко. Наступного року компанія також збирається підтримати олімпіаду з іншого предмету.

Цей проект здійснюється за участі державного Інституту інноваційних технологій і змісту освіти. Керівник відділу з роботи з обдарованою молоддю Інституту Лілія Гунько каже, що поки що такої інвестиції в інтелектуальний капітал країни замало. Але це може стати хорошим початком для більших програм, вважає вона.

«Проблема підтримки обдарованих дітей існує. На жаль, бракує коштів, щоб повноцінно розвивати цей напрямок. Але будемо сподіватися, що ми почнемо з цього проекту, і в нашій країні з’являться свої Едісони та Ейнштейни», – каже Лілія Гунько.

Організатори проекту переконані, що важливо не залишати дітей після першої перемоги і підтримати їх на шляху до нових успіхів.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG