Доступність посилання

ТОП новини

Більшість саботує розслідування фальсифікацій на виборах – опозиція


Київ – Пропрезидентська більшість саботує роботу парламентської Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів перегляду волевиявлення народу, заявляють в опозиції. Там наголошують, що представники фракцій Партії регіонів та Компартії не лише не беруть участі в її засіданнях, а й відмовляються надавати членам комісії свідчення. Водночас представники фракцій меншості запевняють, що результати розслідування можуть стати підставою для порушення кримінальної справи.

Шестеро регіоналів і один комуніст не прийшли на засідання парламентської Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фальсифікацій на парламентських виборах 2012 року, яка також розслідує факт дострокового припинення депутатських повноважень Сергія Власенка та намагання позбавити депутатських мандатів Олександра Домбровського і Павла Балогу. На цій підставі запрошений для свідчень голова парламентського регламентного комітету, депутат від Партії регіонів Володимир Макеєнко відмовився відповідати на запитання членів слідчої комісії.

Як тільки буде кворум, я готовий прийти і дати будь-які пояснення
Володимир Макеєнко
«Кворуму немає, так? Я дякую за запрошення, як тільки буде кворум, я готовий прийти і дати будь-які пояснення. Це у нас просто розмова виходить з колегами. Я готовий дати пояснення членам Тимчасової слідчої комісії за наявності кворуму», – заявляє Макеєнко.

Регіонали не виконують своїх депутатських обов’язків ­– Різаненко

Попри відмову представників більшості співпрацювати, Тимчасова слідча комісія надалі вивчає факти та документи, пов’язані з розслідуваними подіями, повідомляє депутат від УДАРу Павло Різаненко.

Їх фракція делегувала до цієї комісії. У них є обов’язки, вони їх не виконують
Павло Різаненко
«Це їхній обов’язок, це не їхнє право. Вони надавали згоду на входження до цієї комісії. Їх фракція делегувала до цієї комісії. У них є обов’язки, вони їх не виконують. Ці засідання не є повноважними, вони не можуть приймати рішення. Але є голова, є заступник голови. Голова звертається до держустанов, органів, організацій для того, щоб витребувати якісь документи, запросити людей, заслухати. Тому ми, незважаючи на це, проводимо роботу», – розповідає Різаненко.

Утім, слідча комісія в таких умовах не може ухвалювати ніяких офіційних рішень, а термін її повноважень збігає через місяць, зауважив Павло Різаненко.

Матеріали ТСК стануть предметом кримінальної справи – Яценюк

Водночас свої свідчення парламентській комісії надав голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Він запевнив, що не було ніяких підстав, крім політичної, для позбавлення Сергія Власенка депутатського мандата, оскільки він не адвокат, а захисник екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. За словами Яценюка, Володимир Макеєнко отримав пряму вказівку від президента Віктора Януковича щодо фальшування протоколу Регламентного комітету, на підставі якого голова Верховної Ради Володимир Рибак позивався до Вищого адміністративного суду щодо позбавлення Власенка повноважень.

Відтак, на думку Яценюка, Тимчасова слідча комісія має з’ясувати обставини низки подій.

Пройде час і ці матеріали обов’язково стануть предметом великої кримінальної справи
Арсеній Яценюк
«Питання по п’ятьох округах, де фактично була вкрадена перемога, прошу, щоб комісія окремо на цьому питанні наголосила. Питання щодо позбавлення мандатів через Вищий адміністративний суд Домбровського і Балоги, прошу, щоб комісія також розглянули це питання, тому що це зловживання судочинством. І питання про фальшування як протоколу регламентного комітету, так і взагалі фальшування усієї справи щодо Сергія Власенка, щоб ці матеріали залишились, тому що пройде час, і ці матеріали обов’язково стануть предметом великої кримінальної справи» – наголосив Арсеній Яценюк.

Він також нагадав, що Сергій Власенко оскаржив рішення Вищого адмінсуду в Європейському суді з прав людини.

21 березня цього року Верховна Рада ухвалила постанову про утворення Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів перегляду волевиявлення народу. У документі, який подав до парламенту Арсеній Яценюк, пропонувалося створити «ТСК з питань розслідування фактів антикорупційного перегляду волевиявлення українського народу на парламентських виборах 2012 року».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG