Доступність посилання

ТОП новини

Незалежне розслідування звинувачує владу США в потуранні тортурам


Неурядова група колишніх американських конгресменів, дипломатів, суддів і колишніх працівників адміністрації США оприлюднила офіційний звіт, в якому стверджується, як «незаперечний факт, що США брали участь у практиці тортур упродовж років після 11 вересня 2001-го». Більша частина звіту стосується часів президентства Джорджа Буша-молодшого. Адміністрацію Барака Обами звіт критикує за «надмірну таємність».

Незалежна група експертів США з 11 юристів, об’єднана в «Конституційний проект», та очолювана двома колишніми конгресменами США – республіканцем Азою Гатчінсоном і демократом Джеймсом Джонсом, оприлюднила на прес-конференції у Вашингтоні результати свого розслідування.

Експерти – за санкцією влади США – працювали над проблемою застосування тортур понад 16 місяців. Співголова цієї групи Аза Гатчінсон сказав журналістам, що їм не вдалося знайти жодних конкретних фактів того, що тортури сприяли отриманню корисної інформації.

«У цьому громадському звіті немає жодних переконливих свідчень про те, що широке застосування тортур проти підозрюваних у тероризмі було так необхідне, як засіб отримання суттєвої інформації, котра, вірогідно, не могла б бути отримана іншим шляхом», – зазначив Гатчінсон.

Інший співголова групи, Джеймс Джонс, сказав, що проти затриманих підозрюваних широко застосовувалися тортури, насильство, як в країнах затримання, так і працівниками служб у в’язниці США в затоці Гуантанамо.

Члени групи працювали над збором інформації в Афганістані, Іраку, Литві, Латвії, Польщі, Великій Британії, а також у затоці Гуантанамо
Джеймс Джонс
«Це дослідження охоплює значний масив інформації. Воно є наслідком понад двох років праці, аналізу, вивчення матеріалів та експертиз, понад 100 інтерв’ю, включно і з затриманими, офіцерами збройних сил, розвідки, слідчими та іншими службовцями. Члени групи працювали над збором інформації в Афганістані, Іраку, Литві, Латвії, Польщі, Великій Британії, а також у затоці Гуантанамо», – зауважив Джонс.

Звіт звинувачує як адміністрацію Буша, так і Обаму

Звіт в основному зосереджений на діях влади під час президентства Джорджа Буша, хоча тут також розкритикована адміністрація Барака Обами, яка відхилила детальне розслідування з посиланням на «глибоку секретність».

Хоча в звіті сказано, що «адміністрація Обами значно покращила процес інформування Комітету міжнародного Червоного Хреста про статус затриманих та доступ до них правників».

У звіті наголошено, що застосування тортур проти затриманих підозрюваних і високий рівень секретності довкола цього не мають жодного виправдання.

Окрім цього звіт наголошує, що тортури «зашкодили становищу» Америки та поставили під загрозу життя полонених у зонах дій американських військ.

Так, Амріт Сінґх, старший експерт із питань національної безпеки та контртероризму із Правової ініціативи відкритого суспільства у Вашингтоні з приводу згаданого звіту зазначив: «Це – дуже варте довір’я – незалежне розслідування однозначно стверджує, що США брали участь у тортурах. Це демонструє втрату морального авторитету США у світі. Цей звіт підриває можливості США у зверненнях до інших урядів з метою дотримання прав людини».

Амріт Сінґх також наголосила, що президент Барак Обама під час свого першого терміну «допустив помилку», коли відхилив вимоги розслідування потенційних зловживань ЦРУ у цьому плані, посилаючись на небажання витягувати на світ минуле.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG