Доступність посилання

ТОП новини

Навіть на панахиді за Тетчер не обійшлося без згадки про політику


Лондон – Британія попрощалася з Маргарет Тетчер, яка стала символом упевненості в політичних переконаннях і твердості в урядуванні.

Приглушений дзвін супроводжував труну Маргарет Тетчер в один із найвеличніших храмів Лондона – собор Святого Павла, де зібралися понад 2000 гостей, включно з чинними керівниками Великої Британії та представниками понад ста країн.

Видовищна церемонія прощання з леді Тетчер була поєднанням військових почестей та релігійної панахиди. Особливої ваги події надала участь у ній королеви Єлизавети Другої, яка востаннє була на похороні прем’єр-міністра ще 1965 року, коли ховали Вінстона Черчілля.

Навіть у церкві сьогодні не можливо було оминути згадки про політику. Єпископ Лондона Ричард Чартрес наголосив на тлінності людей і на тому, що й політичні суперечки втрачають гостроту.

«Після буремного життя в центрі політичних сеперечностей настало велике затишшя. Та буря зосереджена на протилежних думках щодо пані Тетчер, яка стала символічною постаттю і навіть «ізмом». Сьогодні останки Маргарет Гільди Тетчер тут на панихиді. Лежачи тут, вона стала однією з нас – підлеглою однаковому завершенню життя для кожної людської істоти», – сказав єпископ на церемонії вшанування пам’яті про Маргарет Тетчер.

Протести

Більшість із тисяч спостерігачів за процесією у Лондоні шанобливо стояла і часом виявляла підтримку, наприклад, оплесками.

Але принаймні на одному з етапів кілька десятків людей намагалася влаштувати протест, демонстративно повернувшись спиною до дороги, якою рухалася похоронна процесія.

Також були поодинокі випадки обурених вигуків, очевидно тих, хто хотів виявити осуд політики Маргарет Тетчер, яка була прем’єр-міністром 11 років (1979–1990).

Вона тричі поспіль приводила свою партію до перемоги на виборах.

Реформи її уряду змінили Велику Британію назавжди і Маргарет Тетчер досі залишається єдиною жінкою, яка у політичній кар’єрі досягла вершини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG