Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську презентували свій фільм про Пласт


Виступає один із авторів фільму Тарас Зень, архівне фото
Виступає один із авторів фільму Тарас Зень, архівне фото
В Івано-Франківську в середу відбулася прем’єра документального фільму «Смуга перешкод. Історія Івано-Франківського Пласту» для широкого загалу. Допрем’єрний перегляд для пластунів відбувся кілька днів тому.

Це 38-хвилинна стрічка, яка складається з десяти епізодів, відзнята за форматом Discovery, де поєднуються сучасні репортажі, архівні кадри, документальні інтерв’ю з видатними пластунами і художні сцени.

Під час роботи над фільмом пластуни разом із краєзнавцями з історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто» знайшли і оцифрували найстарішу військову кінозйомку Станіслава 1944 року. Використані також кадри 1930 року митрополита Андрея Шептицького серед пластунів.

За словами одного з авторів сценарію і режисерів фільму, пластуна Тарася Зеня, фільм хотіли створити до 100-річчя Пласту, але не встигли. Це спільна праця багатьох звичайних пластунів, головний актор Денис Жарков – пластун, головний оператор Ігор Гурський – колишній пластун.

Тексти фільму начитували барабанщик гурту «КораЛЛі» Віктор Кукуруза, письменник Тарас Прохасько та лідер гурту «Кому Вниз» Андрій Середа.

Минулого року до 100-річчя Пласту в Івано-Франківську встановили перший у світі пам’ятник пластунам. На його відкритті пластовий сеньйор Олександр Сич – тоді голова обласної ради, тепер народний депутат – висловив думку, що «наша держава буде українською тоді, коли президентом України стане вихованець Пласту».

На думку першого секретаря Івано-Франківського обкому Компартії України Володимира Стули, коли документальний фільм має інформаційний характер – це добре, та інша справа – коли він з ідеологічним підтекстом.

Стрічку «Смуга перешкод» планують показати в кінотеатрах, на місцевих телеканалах та записати на колекційні диски.
XS
SM
MD
LG