Доступність посилання

ТОП новини

Квасневський та Кокс відзвітують Європарламентові про свою українську місію


Страсбург – Лідери Європарламенту та голови його політичних груп у четвер заслухають та обговорять звіт спостережної місії в Україні за участю Пата Кокса і Александра Квасневського. Із зусиллями цих двох колишніх президентів пов’язують нещодавнє звільнення екс-міністра Юрія Луценка. З огляду на перші позитивні результати, мандат місії Європарламенту, вочевидь, буде продовжений.

Конференція голови Європейського парламенту, його заступників та лідерів основних політичних груп має насамперед підбити підсумки роботи української місії колишнього президента Польщі Александра Квасневського та екс-президента Європарламенту Пата Кокса. Окремим питанням звіту мають бути можливі перспективи судової справи екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Деякі ідеї щодо підсумків кропіткої роботи з українськими проблемами Квасневський нещодавно озвучив на польському радіо. На його думку, влада України справді хоче підписати угоду про асоціацію із ЄС, тому робить деякі кроки у цьому напрямку. Тут, крім звільнення Юрія Луценка, останнім часом активізувалися реформи виборчого законодавства й прокуратури, яка донині працює за радянськими зразками, зауважив він.

Однак усе ще далека від вирішення справа Юлії Тимошенко є, на думку Александра Квасневського, набагато складнішою за Луценкову. Зокрема, через те, що президент Віктор Янукович до екс-міністра внутрішніх справ не має такої неприязні, як до екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

За майже рік зусиль спостережної місії Європарламенту для того, щоб вивести українсько-європейські стосунки із глухого кута, Кокс і Квасневський побували в Україні 15 разів. Численні зустрічі з президентом, прем’єр-міністром, політичними лідерами, засудженими колишніми урядовцями та їхніми захисниками й родичами – візити двох поважних місіонерів із ЄС часто були насиченими й виснажливими.

Місію Квасневського-Кокса, напевне, продовжать – дипломати ЄС


Що ж стосується справи Юлії Тимошенко, то головне завдання місії загалом полягало в захисті її права на належне лікування і зусиллях для невідкриття проти неї нових кримінальних справ, бо це тільки ускладнює ситуацію.

Європейські дипломатичні джерела схильні вважати, що місію Квасневського-Кокса продовжать принаймні до осені.

Логічним такий крок вважає й сам екс-президент Польщі.

Продовження нашої спостережної місії, зокрема, для вирішення справи Тимошенко, буде найкращим рішенням
Александр Квасневський
«Чекаємо рішення Європарламенту. Хоча мені здається, що продовження нашої спостережної місії, зокрема, для вирішення справи Тимошенко, буде найкращим рішенням. Але подальші плани все ж перебувають у руках Європарламенту», – каже Александр Квасневський.

Спостерігачі від Європейського парламенту за судовими справами щодо колишніх членів уряду України розпочали роботу в червні минулого року за домовленістю прем’єр-міністра Миколи Азарова та голови Європарламенту Мартіна Шульца.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG