Доступність посилання

ТОП новини

Черкаська влада з надуманих причин виганяє данського інвестора?


Київ – У Черкасах розгортається конфлікт між данським інвестором та місцевою владою. Інвестор скаржиться, що у нього хочуть відібрати можливість вести бізнес в Україні. Принаймні, так інвестор оцінює намагання місцевої прокуратури відсудити у його українського бізнес-партнера, фірми «АКАНТ+К», інвестиційний об’єкт та землю під ним. Прокуратура ж пояснює свої дії тим, що об’єкт був проданий незаконно, а місцева влада відкидає звинувачення у намаганні витіснити інвестора.

Бізнесмен із Данії Сорен Петер Шмідт у 2006 році приїхав із друзями в Україну, щоб розпочати тут бізнес. Він зацікавився матрацами української фірми «АКАНТ+К».

«Оскільки в мене проблеми зі спиною, я шукав якісний ортопедичний матрац. Але я не міг зрозуміти, чому такий якісний матрац такий дешевий, порівняно з тим, що продається у Данії. Я прийшов подивитись на підприємство, і мене вразило сучасне обладнання і чистота. Директор компанії запропонував мені налагодити експорт матраців у Європу й інвестувати в бізнес-проект. Тож на сьогодні, окрім мене, є ще багато людей, які хочуть вкладати гроші. Проте через ситуацію, яка виникла 4 місяці тому, ситуації з судовими розглядами, ми не знаємо, що зараз робити, і не розуміємо, чому ми маємо у вас таку проблему», – скаржиться бізнесмен.
Сергій Герасименко та Сорен Петер Шмідт
Сергій Герасименко та Сорен Петер Шмідт

Спочатку було звалище, тепер ділянку не впізнати

У вересні 2007 року на торгах Української універсальної товарної біржі підприємство «АКАНТ+К» придбало незавершене будівництво, що належало Черкаській виправній колонії № 62. Приміщення було вкрай занедбане, на території зробили звалище побутових і промислових відходів, розповідає генеральний директор компанії «АКАНТ+К» Сергій Герасименко.

«Ми провели регенерацію земель, вивезли понад 100 тисяч кубів землі і завезли нову. Зробили шість тисяч квадратних метрів даху, поставили шість газогенераторних установок, підвели туди міську каналізацію, водопровід, відновили енергопостачання, проклали дорогу. В об’єкт ми вклали власні кошти, і його не впізнати порівняно з тим, яким ми його придбали», – розповідає Герасименко.

Через шість років об’єкт сподобався комусь ще?

Згодом компанія придбала у Черкаської міської ради ще й земельну ділянку, що прилягала до об’єкту, розробила бізнес-план будівництва п’яти заводів, що вироблятимуть усе необхідне для виробництва матраців. Передбачило керівництво і залучення близько 20 мільйонів доларів інвестицій. Такий комплекс міг би приносити щонайменше 2 мільйони доларів чистого прибутку щороку, стверджує Сергій Герасименко.

Проте цього року прокуратура Черкаської області, в особі заступника прокурора Олега Шмакова, подала дві позовні заяви до суду на відчуження інвестиційного об’єкту та земельної ділянки.

Цинізм не має меж. Cуддя прямо сказав: а чого він сюди йшов, він що, не бачив, який тут прапор висить?
Сергій Герасименко
«Цинізм, із яким черкаський господарський суд і суддя розглядав цю справу, не має меж. На запитання до судді: ви ж розумієте, що забираєте інвестиційний об’єкт в іноземного інвестора – суддя прямо сказав: а чого він сюди йшов, він що, не бачив, який тут прапор висить? Хто після цього до нас сьогодні піде і хто захоче мати з нами справу? І це після того, що укладені угоди на державному рівні (Україна та Королівство Данія уклали угоду про сприяння та взаємний захист інвестицій – ред.), після того, що президент дає установки залучати інвестиції, створювати інвестиційний клімат. А на місцях чиновники, судді, прокурори практично зводять нанівець державну політику, яка проголошена президентом і Кабінетом міністрів», – обурюється власник.

Обєкт і земля – власність держави?

Наступ на інвесторів чи чиюсь зацікавленість у привабливому для бізнесу об’єкті місцева влада заперечує. Позовам прокуратури передувала перевірка, яку здійснювала фінансова інспекція області, пояснює заступник прокурора Черкаської області Олег Шмаков. Ця перевірка встановила, що керівництво колонії продало об’єкт незаконно.

Спочатку незаконно передали ділянку до міської ради, а потім незаконно відчужено на користь «АКАНТу»
Олег Шмаков
«Крім цих позовних заяв, було зареєстровано кримінальне провадження стосовно директора виправної колонії, і цій особі вже оголошено про підозру у скоєнні злочину за статтею 364 Кримінального кодексу: зловживання службовим становищем. Що ж до земель, то тут теж мова іде про відчуження земель державної власності. Спочатку незаконно передали ділянку до міської ради, а потім незаконно відчужено на користь «АКАНТу», – зазначив Шмаков.

Перший позов суд задовольнив і постановив повернути Черкаській виправній колонії об’єкт, а вона поверне підприємству витрачені на нього гроші. При тому, зазначають юристи «АКАНТ+К», що колонія є боржником і потрібних коштів у неї взагалі немає. Тож виконати рішення суду неможливо. Зараз підприємство готується оскаржити його. А позов прокуратури щодо відчуження земельної ділянки суд розглядатиме найближчим часом.

Щоб не втратити хоча б вже вкладену суму, близько 5 мільйонів американських доларів, та хоч якось відвоювати право на будівництво заводів для виробництва матраців, данський інвестор вже підготував звернення до Генеральної прокуратури України, адміністрації президента, посольства Данії. Якщо ж на звернення ніхто не відреагує, бізнесмен обіцяє поскаржитись на Україну і в Європарламент.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .
XS
SM
MD
LG