Доступність посилання

ТОП новини

Реформи в Китаї розпочнуться знизу – правозахисник


Cліпий правозахисник із Китаю Чень Ґуанчен
Cліпий правозахисник із Китаю Чень Ґуанчен
Китайці починають прокидатися, говорить сліпий правозахисник із Китаю Чень Ґуанчен (陈光诚), який зажив міжнародної слави через свою правозахисну діяльність і опинився в центрі міжнародної уваги після того, як зумів втекти з-під домашнього арешту до американського посольства в Пекіні. Своїми думками про те, як мають відбутися реформи китайської політичної системи, та про своє життя у Сполучених Штатах він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

Після переїзду до США Чень Ґуанчен отримав стипендію для вивчення права в Нью-Йорку. Одночасно він продовжує стежити за подіями в Китаї та лікуватися, адже під час втечі він зламав ногу, і кістки ще не до кінця зрослися.

Комуністична партія може вжити будь-які засоби: може розбити родину, посадити під домашній арешт, до тюрми. І це будь-якої хвилини
Чень Ґуанчен
Життя правозахисника в Китаї він описує як «брутальне». «Комуністична партія може вжити проти такої людини будь-які засоби: може розбити родину, посадити під домашній арешт, до тюрми. І це будь-якої хвилини», – зазначає правозахисник.

Чень Ґуанчен розповідає, що хоча нове керівництво Китаю обіцяє зміни і більшу відкритість, стара практика переслідування правозахисників залишається незмінною. Його колег і однодумців регулярно затримують лише тому, що наближається якась важлива дата чи очікується приїзд іноземного гостя, наприклад, зараз, під час азійського турне державного секретаря США Джона Керрі. «Багатьох моїх друзів, які працюють в царині прав людини, зараз незаконно посадили під домашній арешт. Вони обіцяли, що це зміниться, але це не так», – каже Чень Ґуанчен.

Китайське суспільство стає більш зрілим

В інтерв’ю Радіо Свобода Чень Ґуанчен зауважив, що про правозахисників стає більше інформації, вони отримують більшу підтримку в себе вдома. Однак цієї підтримки ще недостатньо для того, щоб створити тиск на уряд і припинити репресії.

Китайці прокидаються. Вони усвідомлюють багато речей дуже швидко. Китай не може залишитися таким, яким він був
Чень Ґуанчен
«Але я бачу, що китайці прокидаються. Вони усвідомлюють багато речей дуже швидко. А тому Китай не може залишитися таким, яким він був. Але зміни прийдуть тоді, коли змужніє саме китайське суспільство, сформується опозиція. Можливо, сама Комуністична партія буде змушена йти на зміни, коли побачить, що іншого виходу вже немає. Але у те, що вона сама стане ініціатором змін, я не вірю», – говорить відомий китайський правозахисник.

Матеріал підготували: Марія Щур, Courntey Brooks
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG