Доступність посилання

ТОП новини

Столичні підземні переходи стали жертвою непрозорих «інвестицій»


Київ – Мешканці столиці скаржаться на неналежний стан підземних переходів міста. Заяви у комунальну службу допомоги, за їхніми словами, ситуації не міняють. Люди й надалі змушені ризикувати собою, адже дірки на сходах деяких переходів стають все більшими. Натомість у «Київавтодорі» запевняють, що все гаразд.

Підземний перехід, що на перетині вулиці Братиславської та Лісового проспекту, де жвавий рух транспорту не припиняється і вночі, перебуває в жахливому стані. Сходи розвалюються під ногами. А дірки у них такі великі, що ходити тут небезпечно для життя, скаржаться перехожі.

Один із мешканців прилеглих будинків звернувся до служби допомоги киянам «Call-центр» і повідомив про аварійний стан переходу. Але минув тиждень, а сходи й надалі потребують негайного ремонту.

«Перехід все в гіршому і гіршому стані. З кожним днем можна помічати нові ями, які з’являються на сходах. У «Call-центр» я заявив 8 квітня, і мені сказали, що заявку повинні розглянути і дати відповідь до 24 квітня. Після цього якихось позитивних змін не відбулося. І досі ремонтом ніхто не зайнявся. Не знаю, що з ним буде через два-три тижні – через нього вже не можна буде ходити», – переконаний чоловік, який попросив не називати його імені.
Підземними переходами міста страшно ходити – кияни
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У «Київавтодорі» аварійних підземних переходів немає

Натомість у комунальній корпорації «Київавтодор» запевняють, що підземних переходів, які потребують негайного ремонту, у Києві немає. А контроль над інвесторами, яким комунальні об’єкти передані на утримання, вони здійснюють постійно.

«У нас в аварійному стані немає підземних пішохідних переходів. Є такі, що потребують косметичного поточного ремонту, і саме цим зараз займаються інвестори. Ми звертаємо увагу на виконання і, як правило, це допомагає, адже в угоді прописано: якщо інвестори не будуть утримувати, прибирати і регламентовано проводити там поточний ремонт, то договір з ними буде розірвано», – повідомляє прес-секретар «Київавтодору» Анатолій Галиновський.

За даними Департаменту економіки та інвестицій Київської міськдержадміністрації, у 2012 році усі підземні переходи Києва на конкурсній основі були передані на утримання інвесторам, з правом вести у переходах торгівлю. Натомість інвестори зобов’язались прибирати та ремонтувати ці комунальні об’єкти.

Директор ТОВ «Торгова рада» Сергій Вакуленко, у якого на утриманні і перебуває підземний перехід на вулиці Братиславській, стверджує, що в його районі немає аварійних переходів. Інвестор запевняє: при будь-якому зверненні від комунальних служб місце, на яке надійшла скарга, ремонтують першочергово.

Експерт: інвестиційні конкурси зроблені для відводу очей

Директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко пояснює проблему тим, що сама система залучення інвесторів до утримання підземних переходів є хибною і містить великі корупційні ризики.

«Всі ці інвестиційні конкурси зроблені для відводу очей. Насправді там все ділиться під столом, а якщо хтось отримує зиск від цього, то він вже просто не має морального права вимагати від інвестора дотримання інвестиційних зобов’язань. Розумієте, не може бути так, що всього 5 інвесторів знайшлося, які взяли всі підземні переходи. Мабуть, охочих було набагато більше, але через непрозорі умови конкурсу більшість учасників відсікають, от і маємо: влада каже, що все в порядку, інвестор каже, що все в порядку, а все з точністю до навпаки», – пояснює експерт.

На його думку, переходи повинні бути тим, чим вони мають бути – підземними переходами, а не об’єктами торгівлі, якими вони є зараз. За даними «Київавтодору», на утриманні в інвесторів перебуває 233 пішохідні підземні переходи міста.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG