Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція спробує відправити Кабмін у відставку


Київ – Сьогодні у парламенті мають розглянути питання про недовіру уряду Миколи Азарова. Експерти вважають малоймовірним, що опозиція зможе набрати необхідну кількість голосів для того, щоб відправити прем’єр-міністра у відставку. Натомість самі опозиціонери сподіваються, що їхню ініціативу підтримає фракція Компартії, яка поки що остаточно не визначилася із цього приводу.

За словами голови фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка, те, що уряд «натворив за останні три роки, заслуговує не просто на відставку: у діях цього уряду є десятки складів злочинів». Нинішній Кабмін – один із найбільш корупційних урядів в Україні.

«Опозиція хоче чітко побачити, хто голосує проти резолюції недовіри. Ті депутати, які не підтримують резолюцію недовіри урядові – підтримують передачу української території російській військовій базі, підвищення пенсійного віку, закриття лікарень і шкіл, збільшення витрат на органи державної влади і утримання Януковича у розмірі 1,3 мільйони гривень на один день», – стверджує Арсеній Яценюк.

Азаров сподівається на нульовий результат в опозиції

Натомість сам Микола Азаров вважає дії опозиції деструктивними. На його думку, вимога відставки уряду – це початок передвиборної боротьби за президентське крісло.

«Логіка їхньої поведінки примітивна і цинічна: чим гірше, тим краще. Це деструктивна позиція. Хочу охолодити гарячі голови: президентські вибори розпочнуться у визначений Конституцією термін. І сьогоднішній фальстарт опозиції має нульовий результат», – каже прем’єр.

Якщо щонайменше 226 народних обранців підтримають резолюцію про недовіру Кабінетові міністрів, то уряд на чолі з прем’єр-міністром іде у відставку. Утім, чи буде результатним голосування, значною мірою залежить від позиції фракції компартії. Комуністи обіцяють визначитися безпосередньо у день голосування. Адже питання про недовіру Кабмінові у парламенті розглянуть після години запитань до урядовців.

Комуністи між владою і опозицією

Політолог Володимир Фесенко припускає, що з комуністами з приводу голосування намагаються домовитися як опозиціонери, так і представники влади.

«Комуністи є комуністи – вони торгуються. Думаю, зараз десь у заміських ресторанах або у київських кабінетах ідуть серйозні переговори: що отримують комуністи, якщо не підтримають відставку уряду? Що їм може запропонувати опозиція? А от з владою можна поторгуватися», – каже Володимир Фесенко.

За словами експерта, відставка уряду значно послабила б чинну владу. Проте вірогідність того, що парламент висловить Миколі Азарову недовіру, є дуже низькою.

«З точку зору раціональних інтересів самого Януковича, якщо і міняти прем’єра, то тільки власним рішенням. Навіщо йому робити такі подарунки опозиції?» – зазначає політолог.

У свою чергу, депутат з фракції Партії регіонів Григорій Смітюх вважає, що Микола Азаров буде прем’єром до 2015 року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG