Доступність посилання

ТОП новини

Азарову «полоскотали нерви», але залишили на посаді


Київ – Верховна Рада у п’ятницю не ухвалила резолюції недовіри урядові Азарова. Опозиція звинувачувала чинний Кабінет міністрів у провалі економічних реформ, зниженні рівня доходів населення, у накопиченні зовнішніх боргів та в інших вадах його діяльності. Натомість прем’єр-міністр відкинув критику, назвавши її «банальними звинуваченнями», і переклав відповідальність на попередників.

За недовіру уряду не голосували депутати з фракції Партії регіонів, лише двоє з них натиснули кнопку «утримався». «За» проголосували комуністи, «Батьківщина», УДАР, у повному складі фракція «Свобода» та десятеро позафракційних депутатів.

«За – 190. Постанова про недовіру Кабінету міністрів України Верховною Радою не підтримана», – оголосив голова Верховної Ради Володимир Рибак.

За це покращення ми хочемо Вас відправити у відставку – Яценюк

Інвестори «не можуть працювати в країні, де корупцію очолює уряд і президент»
Арсеній Яценюк
«Україна – в стагнації, далі – рецесія» – це цитата голови фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка, який мав на увазі, що через дії уряду українська економіка не розвивається, а згодом почне занепадати. Він також зазначив, що основні країни-інвестори вивели з України 2 мільярди доларів реальних інвестицій, заявивши, що «не можуть працювати в країні, де корупцію очолює уряд і президент». Крім того, за словами Яценюка, за останні 2 роки в офшорні зони з України виведено 72 мільярди доларів.

Цей уряд позичив суму, яка рівна запозиченням української держави за всі попередні 20 років
Арсеній Яценюк
«Зростання валового внутрішнього продукту за 2012 рік – 0 відсотків. Ціни на продуктовий набір зросли на 61 відсоток. Цей уряд позичив суму, яка рівна запозиченням української держави за всі попередні 20 років. Прямий державний гарантований борг – 67 мільярдів доларів США. Борг кожного українця – 12 тисяч гривень. І за це покращення ми хочемо вас відправити у відставку», – наголошує Яценюк.

Крім того, Яценюк оголосив, що завданням опозиції є скорочення кількості міністерств, «які перетворилися на місце отримання хабара».

«А що було 3 роки тому?» – Азаров

Прем’єр-міністр Микола Азаров відкидає критику опозиції на свою адресу і нагадує про її відповідальність за окремі проблеми в економіці. Прем’єр назвав виступ Арсенія Яценюка «банальним набором звинувачень». Азаров також заявив, що його не так би обурювали заяви опозиції, якби ініціаторами деяких реформ, зокрема, пенсійної, були не ті ж нинішні опозиціонери.

Зростання валового внутрішнього продукту порівняно з 2009 роком становить майже 10 відсотків
Микола Азаров
«А що було 3 роки тому? Якщо зараз зростання валового внутрішнього продукту порівняно з 2009 роком становить майже 10 відсотків, зростання промислового виробництва біля 18 відсотків, збільшення обсягу житлового будівництва в 1,7 раза, реальної заробітної плати в 1,4 раза, якщо фонд оплати праці збільшився у 1,5 раза, а видатки Пенсійного фонду в 1,4 раза, то як назвати те, що відбувалося у 2008–09 роках?» – запитує Азаров.

Крім того, під час виступу у парламенті Микола Азаров запевнив, що уряд успішно проводить заходи щодо боротьби з корупцією. Водночас він зазначив, що у цій сфері ще багато роботи.

«Микіла Яновіч, вас міжуть відправити у відстійку» – Ляшко

До своєрідної критики уряду вдався і позафракційний депутат Олег Ляшко. Він із трибуни парламенту пародіював прем’єр-міністра. Він виступав у стилі Азарова, тобто говорячи не чистою українською мовою.

«Дарагий Микіла Яновіч, сьогодні вас міжуть відправити у відстійку, і ви маєте туді піті з усіма кровосісями. Ваш кабінет міністрів нєефєктівєн, нє дієздатєн. Коли ви, гаворячі про еканоміку, згаідуєтє пра паперєдніків…» – прочитав із папірця Ляшко.

Завершити свою промову Олег Ляшко не зміг через те, що Володимир Рибак дав команду відключити мікрофон. Микола Азаров на пародію не реагував.

Арсеній Яценюк заявив, що опозиція повторно ініціюватиме питання про відставку уряду Миколи Азарова. Натомість голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов наголосив, що до кінця цієї сесії Верховної Ради питання про відставку Кабінету міністрів більше не може порушуватися.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG