Доступність посилання

ТОП новини

Серед проблем освіти в Чехії – високий вік і фемінізація професії вчителя


Прага – Учитель в Чехії належить до однієї з найповажаніших професій. Цей факт, мабуть, можна віднести до головних і дуже важливих здобутків у новітній чеській історії. Всупереч невисоким зарплатам, престижності модних професій, скажімо, програміста чи модельєра, працю педагога чехи цінують, часто саме на школу покладають головний вантаж виховання своїх дітей.

Зовсім недавно, у березні цього року, головний канал чеського громадського телебачення в прямому ефірі передавав церемонію вручення головної й найпрестижнішої учительської премії – корони Zlatý Ámos («Золотий Амос»), названої так на честь відомого чеського вченого і педагога Яна Амоса Коменського. Зауважу, що це не державна нагорода, а нагорода громадського комітету, до якого можуть звернутись учні звідусіль з Чехії й запропонувати кандидатуру свого найкращого вчителя на це почесне звання.

Цього року «Золотий Амос» вручався вже вдвадцяте, його гордою власницею стала вчителька школи з містечка Куновіце Ружена Глушкова, радість її учнів і колег-учителів у прямому ефірі бачила вся країна.

Феномен успіху – у традиції

Феномен успіхів чеського вчительства на початку 21-го століття, всупереч не дуже високим зарплатам, може викликати до певної міри недовір’я. Адже середня зарплата чеського вчителя з понад 5-літнім стажем роботи досягає 1 тисячі євро на місяць, тоді як початкова зарплата фахівця з вищою, скажімо, технічною освітою може перевищувати і півтори тисячі євро. До того ж працювати в конструкторському бюро здається набагато престижніше, ніж щоденно входити в клас і ставати біля дошки.

Але, як з’ясувалось, не на ці переваги звертають увагу чехи. Важливіше, щоб ваша дитина засвоїла добре і назавжди інтерес до рідної мови, історії, культури, навчилась рахувати і добре поводитися в товаристві. Також тут, на думку професора празького Карлового університету, відомого вченого-філософа Яна Сокола, велику роль для чехів відіграє традиція.

Освіта для чеського народу завжди була важливою
Ян Сокол
«Гадаю, що це така чеська особливість, – каже він. – Чеське модерне, новітнє суспільство свої основи закладало в 19-му столітті, причому це робила не шляхта. Тією провідною елітою були просто освічені люди. Тому й досі у нас престиж освічених людей є дуже високим. Вчителі, а до них колись належали також священики – саме вони допомагали формувати освічене суспільство. Тому й сьогодні чехи ставляться до своїх освічених людей як до еліти».

Професор Ян Сокол звернув увагу й та те, що для чехів не відіграє ролі те, що вчителі не належать до заможних людей, навіть навпаки.

«Гадаю, що тут потрібно розрізняти між професією і табличками зарплат престижних професій, – зауважує професор. – Чехи не зважають на зарплати вчителів, вони знають, що вчителі не належать до багатіїв. Для них важливішою є освіченість вчителів, освіта для чеського народу завжди була важливою. Не хочу тим сказати, що чехи є аж надто освіченими, ні, але вони і сьогодні поважають освіту».

Ставлення з повагою до освіти, непростої, навіть виснажливої щоденної праці вчителів пояснює, чому вже кілька останніх років професія вчителя належить до найпрестижніших. Як показують опитування, найбільше чехи шанують лікарів і медсестер, а третю сходинку вже багато років поспіль гордо посідає вчитель.

Серед проблем освіти – високий вік і фемінізація професії

Звичайно, освіта має свої проблеми. Наприклад, активний, навіть подекуди агресивний наступ нових технологій – комп’ютеризація освіти, мобільні телефони в класі, електронна література, до яких школі треба адаптуватись. Але є й інші проблеми, які потребують свого вирішення. Про них Радіо Свобода розповів речник чеського Міністерства освіти Марек Земан.

Не тільки старіння педагогів нас турбує. Серед педагогів переважають жінки
Марек Земан
«У нас є інформація про те, що педагогічний склад старіє. Найбільше вчителів у нас мають вік від 46 до 55 років, друга вікова категорія – це вчителі від 35 до 45 років. Але не тільки старіння педагогів нас турбує. У нас також фемінізується професія вчителя, це означає, що серед педагогів переважають жінки», – зазначає Марек Земан.

Тим не менше, чехи дивляться в майбутнє з оптимізмом. Зростає інтерес до професії вчителя, в цьому свою значну роль відіграє постійна посилена увага держави до освіти. Також чехи не хочуть відставати від своїх сусідів, скажімо, німців чи австрійців, де, щоб здобути посаду вчителя, потрібно витримати конкурс. І врешті, третє: відповідно до статистики, у Чехії протягом останніх років зменшується число вступників до технічних вишів, а зростає кількість тих, хто надає перевагу педагогічній чи іншим гуманітарним наукам. А серед них, сподіваються чехи, обов’язково виростуть майбутні лауреати корони «Золотого Амоса».
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG