Доступність посилання

ТОП новини

ЄС рекомендував почати переговори з Сербією щодо членства


Прага – Єврокомісія рекомендує розпочати переговори про вступ Сербії до Євросоюзу. У поширеному звіті Брюсселя зазначено, що Белград вдався до серйозних кроків у напрямку покращення стосунків із Косовом. В окремій доповіді Єврокомісії з питань Косова повідомляється, що і Приштина також виконала всі свої зобов’язання у цьому напрямку. Перед тим у понеділок уряд Сербії схвалив проект про нормалізацію стосунків із Приштиною. А напередодні парламент Косова схвалив такий же план. Тисячі сербів на півночі Косова протестували в понеділок проти ухвали сербського уряду. Цього тижня очікують його схвалення парламентом у Белграді.

Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, оприлюднила ці рекомендації у двох окремих доповідях. Стосовно Сербії тут сказано, що Белград «здійснив дуже суттєві кроки і реальне покращення в стосунках із Косовом». Стосовно Приштини Єврокомісія заявила, що косовська влада досягнула «короткотермінових пріоритетів» і переконала ЄС піти на «відкриття переговорів стовно угоди про стабілізацію та асоціацію». Єврокомісія також рекомендувала «відкрити переговори з Сербією стосовно членства з ЄС».

Керівник закордонної політки ЄС Катрін Аштон привітала рішення Єврокомісії, назвавши початок переговорів із Сербіє та Косовом важливим рубежем «у вирішальному розриві з минулим і спільним кроком до європейського майбутнього.

Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле у понеділок у Люксембурзі перед початком саміту міністрів закордонних справ ЄС заявив: «Ми бажаємо тепер бачити реалізацію угоди між Сербією та Косовом. Це дуже важливий крок».

Думаю, що це історична угода. Це ще один дуже важливий крок на шляху до міцного миру і стабільності на Балканах
Франс Тіммерманс
А міністр закордонних прав Нідерландів Франс Тіммерманс був ще більш красномовним з цього приводу. «Я думаю, що це історична угода. Це ще один дуже важливий крок на шляху до міцного миру і стабільності на Балканах», – зазначив нідерландський міністр.

У ЄС є побоювання щодо реалізації угоди між Сербією і Косовом

Згідно з новим планом, етнічним сербам, котрі проживають на півночі Косова, дозволять мати під своїм управлінням органи правопорядку, затверджені в Приштині. Тобто, серби на півночі отримають певну муніципальну автономію. У обмін на це сербська меншина визнає владу Приштини. Нагадаємо, що у 2008 році Приштина в односторонньому порядку проголосила про створення республіки Косово. Її визнали на Заході. Але Сербія, яку підтримувала у цьому Росія, була тоді категорично проти такого суверенітету своєї колишньої території. Серби на півночі Косова також чинили опір цьому процесові. Тому в краї діють до сьогодні миротворчі сили ЄС та ООН.

Для декого з європейських дипломатів таке швидке примирення сторін викликає певні сумніви. Тому вони говорять про подальшу реалізацію такого плану в Косові на практиці.

Це дуже добра угода. Впровадження її буде нелегкою справою. Але думаю, що рубікон перейдений
Карл Більдт
Так, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, який добре знає зі свого досвіду складні процеси примирення в регіоні, зазначив: «Я вважаю, що це дуже добра угода. Упровадження її буде нелегкою справою. Але думаю, що рубікон перейдений і шляху назад немає… Оскільки ми знаємо, у кожному конкретному випадку в міжнародній дипломатії впровадження угоди інколи буває хитромудрим, але це відбувається саме по собі».

Дипломати ЄС кажуть, що обидві сторони змушені шукати компроміс, бо разом бажають можливого членства в ЄС. Хоча така угода вже викликала несприйняття серед сербських націоналістів. Кореспонденти Радіо Свобода повідомляють про демонстрації на півночі Косова, у Митровиці, де тисячі місцевих сербів у понеділок виступили проти схвалення угоди урядом в Белграді. Учасники цих демонстрацій заявили сьогодні, що їх зрадили.

Деякі сербські муніципальні лідери на півночі Косова погрожували, у відповідь на згоду Белграда на примирення, створити тут свою незалежну державу.

Та й нині сербські офіційні особи наполягають, що остання угода не означає, що Белград де-факто визнав державність Косова.

Росія, як випливає із останніх переговорів прем’єр-міністра Сербії Івіци Дачіча в Москві, не проти того, щоб Сербія самотужки вирішувала проблему Косова. До того ж, реальну фінансову допомогу Сербія отримує не від Кремля, а від Німеччини та Італії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG