Доступність посилання

ТОП новини

Навального обмежили в ознайомленні з матеріалами його справи


Прага – У середу в російському місті Кірові має відновитися слухання справи антикорупційного блогера Олексія Навального, якого звинувачують у викраденні понад півмільйона доларів у компанії, яку він консультував, коли працював юристом у штаті кіровського обласного губернатора. Суд не продовжив йому час для ознайомлення з матеріалами його справи. Навальний просив більше часу для себе і свого захисту, щоб ознайомитися з десятками томів справи.

Кіровський обласний суд залишив чинним рішення Ленінського районного суду міста Кірова, який задовольнив прохання слідчих, які просили обмежити Олексія Навального та його захист в ознайомленні з матеріалами справи. Суд вирішив, що звинувачений мав достатньо часу для ознайомлення з матеріалами його справи.

За словами кореспондента російської служби Радіо Свобода Мар’яни Торочешнікової, яка стежить за цією справою, адвокати Навального були незадоволені і заявили, що на ознайомлення з 28 томами справи їм дали лише 36 днів.

Прокуратура сказала, що часу в захисту Навального було більше, ніж досить, і просила обласний суд Кірова залишити все так, як є
Мар’яна Торочешнікова
«Сам Олексій Навальний 6 березня, коли Ленінський районний суд Кірова ухвалював рішення про обмеження термінів ознайомлення з матеріалами справи, не міг приїхати до Кірова, бо перебував під одночасно двома підписки про невиїзд за іншими кримінальними справами. І таким чином було порушено його право на захист, говорили адвокати. Прокуратура ці аргументи відкинула і сказала, що часу в захисту Навального було більше, ніж досить, і просила обласний суд Кірова залишити все так, як є», – повідомляє з Кірова Мар’яна Торочешнікова.

Блогер має намір стати президентом

Суд над Навальним почався минулої середи, але суддя погодився відкласти слухання на тиждень, щоб дозволити адвокатам ознайомитися з матеріалами справи.

Навальному може загрожувати до 10 років позбавлення волі в разі засудження за звинуваченнями, які Навальний назвав політично мотивованими.

Наступного дня після початку суду в Кірові, 18 квітня, влада оголосила про нове кримінальне розслідування проти Навального і його брата Олега, які нібито «переконали» підписати компанії невигідні контракти.

Навальний, якому виповнилося 36 років, був в авангарді торішніх протестів опозиції проти перемоги на президентських виборах Володимира Путіна.

Він набув популярності в російському інтернеті після виявлення корупції в державних компаніях у своєму блозі та статтях. Він також оприлюднив не задекларовані маєтки та банківські рахунки урядових чиновників.

Навальний оголосив на початку цього місяця, що він хотів би балотуватися на посаду президента. Він сказав, що якщо він коли-небудь прийде до влади, то почне розслідування проти Путіна і двох видних бізнесменів, наближених до нього, Геннадія Тимченка та Аркадія Ротенберга, які, на його думку, є «ланками злодійського ланцюга» в уряді.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG