Доступність посилання

ТОП новини

Напівукраїнські ракети доставлятимуть вантажі на МКС


З космодрому у штаті Вірджинія, відбувся запуск приватного безпілотного ракетоносія Антарес. За допомогою цієї ракети, компанія Орбітал, на замовлення НАСА планує налагодити доставку вантажів на Міжнародну Космічну станцію. Це частина програми уряду США приватизації польотів в космос, аби науковці могли зосередитися на проведенні експериментів та досліджень. У створенні Антареса взяло участь українське підприємство Південмаш.

Антарес здійнявся у небо лише з третьої спроби. У перший день, інженери скасували політ через незначні технічні проблеми. Згодом завадили сильні вітри. Однак, у неділю, у небі над островом Валополос здійнявся найбільший ракетоносій, який коли не будь запускали з цього космодрому НАСА.

Українські інженери розробили та виготовили центральний блок першого ступеню ракетоносія, робота над яким почалась понад п’ять років тому. Другу ступінь, а саме вантажний корабель який під час другої місії Антареса повинен буде доставити перший вантаж на Міжнародну Космічну станцію – створили американці. Цікаво, що ракета здійнялась у небо за допомогою двигунів, створених ще у Радянському Союзі для скасованої програми польотів на місяць.

Ці двигуни пройшли надзвичайно детальний процес перевірок і випробовувань
Майк Пінкстон
«Очевидно, ці двигуни пройшли надзвичайно детальний процес перевірок і випробовувань, включно із запаленням, перед тим як ми вирішили їх використовувати», – говорить Майк Пінкстон, керівник проекту «Антарес».

На Антарес покладають місію доставки на МКС вантажів вагою до шести тон. НАСА виділила компанії Орбітал мільярд дев’ятсот мільйонів доларів на здійснення проекту, у рамках якого на станцію буде доставлено вісім вантажів.

«Для того, щоб Сполучені Штати залишалися і працювали у космосі, мали можливість досліджувати сонячну систему за межами міжнародної космічної станції, нам потрібна ця технологія. З її допомогою ми забезпечимо астронавтів усім необхідним», – каже Френк Колберстон, віце-президент «Орбітал».

Антарес, створений за допомогою української компанії, частина широкомасштабного плану адміністрації Барака Обами приватизації польотів у космос.

«Цей проект ключовий засіб підтримки продуктивної роботи МКС. Ми маємо станцію у космосі заради проведення експериментів. Для цього потрібний засіб регулярної доставки вантажів. Що уможливить проведення досліджень та використання усього потенціалу космічної лабораторії», – зазначає Філ Макалістер, директор програми комерційних польотів НАСА.

Співпраця є двосторонньою. Вона важлива і для України і для США. Разом ми робимо добру справу. Цей проект має надзвичайне значення для обох країн
Олександр Моцик
«Співпраця є двосторонньою. Вона важлива і для України і для США. Разом ми робимо добру справу. Цей проект має надзвичайне значення для обох країн», – говорить Олександр Моцик, посол України у США.

Антарес проведе у космосі кілька днів, за результатами його випробовування, влітку буде проведено другий запуск. Антарес виведе на орбіту корабель Цейлон, який доставить перший вантаж на міжнародну космічну станцію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG