Доступність посилання

ТОП новини

Вітер зірвав прапор Таджикистану, що занесений у книгу рекордів Гіннеса


Прага – Величезний національний прапор Таджикистану, який через свої розміри був внесений до книги рекордів Гіннеса у 2011 році, був зірваний у ніч на середу сильним вітром.

Цей прапор на 165-метровій щоглі в Душанбе влада на чолі з президентом Емомалі Рахмоном встановила 9 вересня 2011 року до 20-ї річниці з дня проголошення незалежності Таджикистану.

Якраз через 165-метрову щоглу для прапора, найвищу у світі, представник книги рекордів Гіннеса вручив президентові Таджикистану Емомалі Рахмонові спеціальний сертифікат відразу ж після підняття цього прапора. Цю щоглу спорудила американська компанія. Рішення про призначення дня національного прапора і створення для цього рекордної щогли президент країни підписав ще у 2009 році.

До цього акту в Душанбе у 2011 році першість за висотою щогли тримав прапор Азербайджану на висоті у 162 метри.

Супердорогий прапор і надзвичайні витрати на святкування – усе це в одній із найбідніших країн світу. Офіційна ціна лише щогли для національного прапора Таджикистану становила 3,5 мільйона доларів. Всього держава потратила на святкування дня незалежності та підняття такого прапора понад 200 мільйонів доларів.

І хоча прапор красивий та видніється здалека перед президентським комплексом у Душанбе, все ж Таджикистан залишається найбіднішою країною Середньої Азії.

Його громадян виручають таджицькі заробітчани, які лише з Росії висилають на батьківщину до 3 мільярдів доларів на рік, що складає майже половину ВВП країни.

Офіційні особи в Душанбе повідомили у середу Радіо Свобода, що на місце зірваного прапора буде встановлений новий стяг Таджикистану.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Деяна К’юка
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG