Доступність посилання

ТОП новини

У чиїх інтересах працюють українські спецслужби?


Київ – Гарантувати інформаційну безпеку і захистити права не лише держави, але й насамперед звичайних громадян обіцяють у СБУ. За словами її представників, для цього вони навіть запозичають іноземний досвід. Утім, колишні співробітники СБУ не вважають боротьбу з кіберзлочинністю одним із пріоритетних завдань спецслужб у нинішніх умовах. І принагідно додають, що СБУ і сама збирає дані про українців у незаконний спосіб.

СБУ сьогодні не на жарт стурбована питаннями захисту персональних даних, фінансової інформації, майнових прав, інтелектуальної власності та приватності в цілому, на чому наголошує очільник відомства Олександр Якименко.

Так, за його словами, зростання незаконних дій у віртуальному просторі (зокрема кібернетичних атак на інформаційно-телекомунікаційні системи держустанов) створює загрозу несанкціонованих витоків інформації обмеженого доступу і посягає на інтереси не лише держави, але й кожного громадянина.

Відтак голова СБУ пояснює, що задля подолання подібних явищ відомство нині активно співпрацює як із громадськістю, так і з іноземними фахівцями.

Україна послідовно, з урахуванням іноземного досвіду (насамперед країн ЄС і НАТО) вживає заходів щодо вдосконалення системи забезпечення інформаційної безпеки
Олександр Яременко
«Україна послідовно, з урахуванням іноземного досвіду (насамперед країн ЄС і НАТО) вживає організаційно-правових заходів щодо вдосконалення системи інформаційної безпеки. Зокрема для забезпечення протидії кібернетичним загрозам, які виходять за межі державних кордонів, СБУ налагодила плідну співпрацю зі спецслужбами і правоохоронними органами насамперед Росії, Франції, із Великобританією, Нідерландами, США, Туреччиною та Німеччиною», – зауважує Олександр Яременко.

На будь-якого українця можуть завести контррозвідувальну справу – Москаль

Тим часом колишній заступник голови СБУ, а нині народний депутат від «Батьківщини», заступник голови парламентського комітету з боротьби із організованою злочинністю та корупцією Геннадій Москаль подібним заявам дивується. Каже, що жодної резонансної справи, яка б стосувалася викриття кіберзлочинців завдяки СБУ він пригадати не може. Та й, за словами депутата, подібна діяльність є компетенцією не СБУ, а насамперед МВС.

Водночас Геннадій Москаль зауважує, що, «прикриваючись законом «Про контррозвідувальну діяльність», СБУ нині сама активно збирає персональні дані про українців через інтернет.

На будь-якого громадянина можна завести справу, і це дає можливість знімати інформацію з мобільного телефону, переписку в інтернет-мережі. Це антиконституційно, антидемократично
Геннадій Москаль
«Сьогодні на будь-якого громадянина можна завести контррозвідувальну справу, і це дає можливість знімати інформацію з мобільного телефону, переписку в інтернет-мережі. Встановити прослуховуючі пристрої, відео- чи зовнішнє спостереження. Проникнути таємно у квартиру і обшукати її. І ніхто в державі не може це перевірити! Це є антиконституційно, антидемократично», – наголошує він.

Борються не з кіберзлочинністю, а з політичними партіями – Речинський

При цьому, на думку Геннадія Москаля, ситуацію можна змінити лише шляхом реформування Служби безпеки та удосконалення відповідного законодавства.

Подібної думки і колишній голова управління СБУ зі зв’язків з громадськістю, а нині журналіст Станіслав Речинський, який водночас вважає, що у нинішніх умовах боротьба з кіберзлочинністю не є першорядним завданням СБУ.

Так звані правоохоронні органи працюють не на користь держави, а на оборону інтересів правлячої нині верхівки
Станіслав Речинський
«Точно так, як і всі так звані правоохоронні органи України, вони працюють не на користь держави, а на оборону інтересів правлячої нині верхівки. З метою все більшого втручання у діяльність політичних партій це перш за все робиться. Хоча у наших умовах першорядним завданням, безумовно, є боротьба з корупцією», – говорить він.

Тим часом у СБУ хоч і не відкидають можливості реорганізації відомства і надання йому статусу цивільної структури, однак зазначають, що зробити це буде складно через велике бюджетне навантаження.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG