Доступність посилання

ТОП новини

Російський блогер Навальний заявив на суді, що не мовчатиме


Олексій Навальний під час слухання в Ленінському районному суді Кірова
Олексій Навальний під час слухання в Ленінському районному суді Кірова
Москва – У Росії в середу в Кірові після тижневої відстрочки почалися слухання проти відомого блогера Олексія Навального, якого звинувачують у фінансових злочинах. У справі також проходить його колишній соратник по опозиційній партії «Яблуко» Петро Офіцеров. Захист підсудних знову попросив відкласти засідання, цього разу не тільки поскаржившись на брак часу для ознайомлення з матеріалами справи, але і вказавши на цілу низку порушень.

Слухання в Ленінському районному суді Кірова повинні були початися 17 квітня. Однак суддя Сергій Блінов задовольнив клопотання адвокатів Олексія Навального, які не встигли ознайомитися з матеріалами справи, і переніс слухання на тиждень.

Вже 24 квітня захист опозиціонера, який просив про повернення справи до прокуратури, отримав відмову. Крім того, суддя Сергій Блінов не погодився з самовідводом, після чого слово взяли прокурори.

За версією слідства, Навальний у 2008–2009 році, коли був громадським радником губернатора Кірвоської області, вступив у змову з іншим підсудним – Петром Офіцеровим, директором «В’ятської лісової компанії». Змова нібито полягала у тому, щоб ця компанія уклала свідомо невигідний контракт із «Кіровлісом».

Справа політично мотивована – адвокат

Адвокат відомого борця з корупцією Ольга Михайлова назвала звинувачення надуманими.

«Пред’явлене Олексієві Навальному звинувачення є неясним і неконкретним, довільним, політично мотивованим, що суперечить нормам чинного законодавства, а значить – незаконним», – наголосила Михайлова.

Сам Навальний заявив, що у захисту є фінансові документи, які слідство проігнорувало. Він також назвав справу політично мотивованою.

«Якщо щодо політичної мотивації цієї справи, абсолютно не соромлячись, заявляє прес-секретар Слідчого комітету, то як я можу до цього ставитися інакше. Ви хочете, щоб я тут обговорював деревину?» – зауважив Навальний.

Навальний обіцяв ініціювати розслідування проти Путіна

Олексій Навальний зазначає, що влада хоче перешкодити йому займатися розслідуваннями. Він пообіцяв, що буде діяти під час процесу в межах Кримінально-процесуального кодексу, але говоритиме те, що вважає за потрібне.

«Якщо хтось сподівається на те, що я буду тут просто мовчати і чекати якоїсь розправи, або що я злякаюсь і буду мовчати в надії на те, що таким чином я зможу виторгувати собі якесь пом’якшення покарання, то цього не станеться», – наголосив підсудний.

Олексія Навального звинувачують в організації розкрадання продукції компанії «Кіровліс» на суму 16 мільйонів рублів (це майже 4 мільйони 415 тисяч гривень). Відомому борцеві з корупцією загрожує до 10 років позбавлення волі.

Раніше Навальний заявляв, що коли прийде до влади в Росії, то сам ініціює розслідування проти президента Володимира Путіна та його оточення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG