Доступність посилання

ТОП новини

У Львові заборонили використовувати «окупаційну символіку» 9 травня


Львів – Депутати Львівської міськради у четвер ухвалили рішення про заборону використовувати у Львові «окупаційну символіку», тобто символіку СРСР, комуністичну і нацистську. А 8 травня оголошено днем жалоби за жертвами тоталітарних режимів. Львівські комуністи та представники радянських ветеранів збираються оскаржувати постанову депутатів.

У Львові заборонено не лише використовувати «окупаційну» символіку, але й вивішувати її на будівлях під час масових заходів. Своє рішення львівські депутати пояснили тим, що антиукраїнські партії та організації зумисно через ЗМІ нагнітають ситуацію у Львові довкола подій радянсько-німецької війни.

Відтак, щоб не допустити «провокацій» 8–9 травня, і заборонили на території Львова використовувати комуністичну і нацистську символіку. Адже для більшості львів’ян спомини про війну дуже трагічні і День перемоги 9 травня не сприймається як свято. І саме 8 травня оголосили Днем жалоби за жертвами тоталітарних режимів. У цей день у місті буде вивішено державні прапори з жалобними стрічками, заборонено розважальні заходи, буде прибрано і вимкнено святкові декорації.

Мер Львова Андрій Садовий зауважив, що варто перейняти практику європейських міст, які вшановують жертв війни саме 8 травня.

«Восьмого травня весь світ у скорботі за жертвами, невинно убієнними, тими людьми, які боролися з фашистами. І наш обов’язок – також вшановувати людей, які віддали своє життя», – наголосив мер Львова.

Комуністи і ветерани хочуть оскаржити рішення депутатів

Львівські ветеранські організації оскаржуватимуть рішення Львівської міськради про заборону використання символіки СРСР у суді, як це робили в попередні роки. Про це Радіо Свобода заявив голова Львівського антифашистського комітету, комуніст Олександр Калинюк. За його словами, депутатське рішення суперечить чинному законодавству.

У 2011-му і торік Львівська міськрада ухвалювала схожі рішення про заборону використання у місті радянської символіки як символіки неіснуючої держави. Минулого року львівські комуністи вже оскаржували депутатське рішення. Прокуратура Львівської області, мотивуючи тим, що депутатська ухвала порушує закони, опротестувала її. На позачерговій сесії міські депутати відхилили протест прокурора, а Львівський окружний адміністративний суд заборонив проведення масових заходів у Львові 9 травня.

Торік львівські комуністи вшановували День Перемоги під посиленою охороною міліції. Так вирішили, щоб не допустити сутичок, як це було 9 травня 2011 року. Тоді під час конфлікту між місцевими свободівцями, комуністами і правоохоронцями одну людину поранили.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG