Доступність посилання

ТОП новини

Путін про Україну як частину російської душі


Президент Росії Володимир Путін знову заявив, що на Україну в разі її вступу до Митного союзу чекають багатомільярдні вигоди. Російський керівник зізнався, що любить українську культуру, бо вона – «частина нашої душі». Він провів чергову «пряму лінію», відповідаючи на запитання у прямому ефірі загальноросійських телеканалів і радіостанцій. Путін також вважає, що наведення в його країні «порядку і дисципліни» не означає повернення до сталінізму.

Володимир Путін припускає, що Україна може бути здатна обігнати Росію хоч у чомусь. «Україна, можливо, в чомусь краща за нас – чому б і ні? Я люблю українську культуру, український народ – це частина нашої душі, по-моєму», – заявив він під час «прямої лінії», відповідаючи на запитання про успіхи українських паралімпійців.

Тема єднання України з Росією пролунала і ще раз у перебігу рекордно довгого, майже 5-годинного, виступу Путіна – коли він говорив про можливе приєднання України до Митного союзу під проводом Москви.

Визнавши, що Україна має обирати свій шлях сама, він заявив: «Самі українські експерти в особі одного з інститутів Академії наук України (Інституту економічного прогнозування, здається) вважають, що в разі приєднання України до Митного союзу і до Єдиного економічного простору економічні вигоди України обчислюватимуться у цілих відсотках від ВВП. За нашими оцінками, це у грошовому вираженні десь 9–10 мільярдів доларів на рік плюсом».

Серед численних інших тем виступу російського президента була, наприклад, його заява, що цього року він отримав два листи від опального олігарха Бориса Березовського, давнього й відомого критика Кремля – другий надійшов уже після його смерті. Як заявив Путін, у тих листах Березовський каявся в помилках і просив дозволити йому повернутися з вигнання.

Відповідав Путін і на запитання про справи, в яких його критики вбачають придушення опонентів із політичним підтекстом. «Я не вважаю, що тут є якісь елементи сталінізму. Сталінізм пов’язаний із культом особи і з масовими порушеннями закону, з репресіями і таборами. Нічого такого в Росії немає і, сподіваюся, вже більше ніколи не буде», – заявив російський керівник. «Ніхто нікого спеціально за ґрати не закриває з якихсь політичних міркувань. Не за політичні погляди і навіть за дії людей засуджують, а за порушення закону», – додав він і наголосив: «Але це не значить, що в нас не має бути порядку і дисципліни».

У Росії судили опонентів Путіна, в Києві рекламували Митний союз

Тим часом якраз цього ж дня в Росії продовжився процес над борцем із корупцією Олексієм Навальним, якого нині самого судять за звинуваченнями у фінансових шахрайствах. На іншому процесі опозиціонера Костянтина Лебедєва, одного з активістів минулорічної масової опозиційної демонстрації на Болотній площі в Москві, яких звинувачують в організації заворушень, засудили до двох років позбавлення волі. А на виконання нового закону про вимогу до неурядових організацій із закордонним фінансуванням реєструватися як «іноземні агенти» засудили першу таку організацію: об’єднання на захист прав виборців «Голос», за рішенням суду, мусить сплатити штраф у 300 тисяч рублів (майже 78,5 тисяч гривень), а його директор Лілія Шибанова – ще 100 тисяч рублів (понад 26 тисяч гривень) за те саме порушення, якого організація не визнає.

А в Києві, теж цього ж дня, рекламою Митного союзу займалися комуністи і лідер проросійського проекту «Український вибір» Віктор Медведчук.

Лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що його партія ініціюватиме референдум про вступ України до Митного союзу. А об’єднання Медведчука влаштувало круглий стіл про переваги, як стверджували його учасники, для України вступу до Митного союзу. Медведчук був іще «щедрішим», ніж Путін: за його словами, ці вигоди складатимуть щороку понад 12 мільярдів доларів.

Дослідження з участю Інституту економіки та прогнозування НАНУ, зроблене минулого року спільно з росіянами, на яке посилалися нині і Путін, і Медведчук, уже називали маніпулятивним. Зокрема, народний депутат від ВО «Свобода» Олег Панькевич, який вважає висновки дослідження викривленими, пропонує провести його незалежну експертизу.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG