Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку зняли фільм, щоб врятувати історичну частину міста


Стара Юзівка, Донецьк
Стара Юзівка, Донецьк
У Донецьку сьогодні презентували документальний фільм «Недоторканні» про 10 будівель старої частини міста.

У ньому йдеться про те, що архітектура Старої Юзівки, як називають цю частину міста краєзнавці, є досить унікальною. Однак, як кажуть автори фільму, якщо не докласти зусиль, то найближчим часом навіть та невелика частина міста, яка має історичну цінність, зникне через поганий фізичний стан будівель.

Журналістка Тетяна Орел, яка і створила стрічку, вважає, що до історичної частини Донецька необхідно привернути увагу людей, тим більше, що вона не настільки велика, а отже, не так вже багато грошей потрібно на відновлення архітектурних та історичних пам’яток: «Хотілося зробити асоціативний ланцюжок, щоб мешканці Донецька, проходячи, проїжджаючи, пробігаючи повз ці будинки, не просто байдуже проходилися оком по них, а ставилися до них як до частини нашої спільної міської історії».

Співавтор стрічки, краєзнавець Донецька та журналіст Євген Ясенов каже: «Ми вважаємо, що ці десять будівель у будь-якому разі мають залишитися. Деякі з них перебувають у досить непоганому стані, але більшість цих будинків у досить жахливому стані, і якщо так піде й далі, то їх майже напевно спіткає участь деяких будівель Донецька, які не витримали зіткнення з новими реаліями Донецька. Наприклад, купецький маєток, який вмонтували в будівлю Green Plaza. В такому вигляді він ніякого уявлення про Юзівку не дає та виконує якусь незрозумілу декоративну функцію».

Станіслав Ващинський, очільник головного управління містобудівництва та архітектури Донецької ОДА, пояснив, що влада робить усе можливе для збереження пам’яток історії та архітектури. Однак у випадку з деякими донецькими будівлями їх ще треба визнати цими пам’ятками. Він запропонував громадським організаціям звернутися до міської та обласної рад із пропозиціями визнати ці будівлі пам’ятками історії та архітектури, а до того моменту відповідальність за збереження будівель несуть їхні власники.
XS
SM
MD
LG