Доступність посилання

ТОП новини

Футбольний Донецьк тріумфує: «Шахтар» – чемпіон!


За місяць до завершення змагань найкращих українських клубів чемпіоном став донецький «Шахтар». Підопічні Мірчі Луческу стали чемпіонами увосьме. За цим показником гірники поступаються лише київському «Динамо», яке пишається 13 чемпіонствами.

Але тенденції – на користь донеччан, адже їхні тріумфи розпочалися лише 2002 року, натомість безроздільне панування «Динамо» припало на 90-і роки минулого століття.

«Шахтар» виграв четвертий чемпіонат поспіль і восьмий – за останні 12 сезонів. Тим часом «Динамо» в цьому сезоні ризикує втратити навіть статус другої команди України: небезпеку з боку «Дніпра» підопічні Олега Блохіна, схоже, нейтралізували, натомість із «Металістом» ще доведеться позмагатися.

У 26-му турі динамівці приймали дніпропетровців на столичному «Олімпійському». Остаточний рахунок матчу 2:0 був встановлений ще в першому таймі, коли нігерійський півзахисник «Динамо» Лукман Аруна відзначився дублем.

«Шахтар» здобував чемпіонство в протистоянні з єдиною командою, яка суто теоретично ще могла його наздогнати – «Металістом». За п’ять ігор до завершення турніру команди Мірчі Луческу і Мирона Маркевича відділяли 15 очок.

За кілька днів до гри головний тренер харків’ян Мирон Маркевич визнав, що «Шахтар» наздогнати нереально, але пообіцяв, що його команда зробить усе, щоб відкласти чемпіонство донеччан.

«Шахтар» перед важливим поєдинком мав серйозні втрати: дискваліфіковані провідні центральні захисники Ракицький і Кучер. За «Металіст» через перебір жовтих карток не зіграв півзахисник Едмар.

Уже в першому таймі харків’яни забили гол, який віддалив гірників від четвертого поспіль тріумфу. На 39-й хвилині після сольного флангового проходу у ворота господарів забив Марко Девіч.

Донеччани відновили рівновагу на 84-й хвилині. Помилку захисту «Металіста» використав хавбек «Шахтаря» Ілсіньйо. Рахунок 1:1 залишився незмінним до фінального свистка арбітра Віталія Годуляна.

Не обійшлося в чемпіонському матчі без резонансного рішення головного рефері. В середині другого тайму Годулян нібито за напад на воротаря скасував другий гол харків’ян.

Ліга чемпіонів: Німеччина – Іспанія 8:1

Результати перших півфінальних поєдинків Ліги чемпіонів УЄФА приголомшили всю футбольну Європу. Здивували не результати – німецькі клуби давно заслужили реноме амбітних претендентів на будь-які трофеї. Несподіваними виявилися рахунки протистоянь «Баварії» і «Барселони», «Боруссії» і «Реала».

4:0 у Мюнхені і 4:1 у Дортмунді майже не залишають сумнівів, що 25 травня на легендарному лондонському стадіоні «Уемблі» в фінальному матчі Ліги чемпіонів зіграють два представники Німеччини.

Зовсім безпорадною на мюнхенській «Альянц Арені» виглядала команда, грою якої прийнято захоплюватися. «Барселона» Ліонеля Мессі ще у чвертьфіналі проти французького ПСЖ в окремих епізодах виявляла свою слабкість, а неповна фізична готовність (наслідок травми) аргентинського лідера каталонців додатково ускладнила і так непросте завдання.

Про що можна говорити, коли за всі 90 з лишком хвилин зустрічі «синьо-гранатові» завдали по воротах Мануеля Нойєра всього чотири удари, а в площину воріт з них були тільки два? Натомість мюнхенці ретельно добирали ключі до не надто надійного захисту – зазвичай міць оборонних побудов каталонців суперники просто не можуть перевірити, бо надто заклопотані убезпеченням власних воріт.

З розривом у чотири м’ячі «Барселона» не програвала понад 15 років – від часу, коли «Динамо» Андрія Шевченка познущалося з господарів «Ноу Камп».

Слідом за «Барселоною» ні з чим залишив Німеччину інший іспанський гранд «Реал». Лише перший тайм «вершкові» змогли завершити на рівних – на гол Роберта Левандовського відповів Кріштіану Роналду.

А по перерві в Дортмунді була лише одна команда – «Боруссія» на чолі з Левандовським. Польський форвард німецького клубу оновив рекорд Ліги чемпіонів УЄФА. У поєдинку з іспанським «Реалом» цей нападник забив чотири м’ячі. Дотепер у півфіналах головного клубного турніру Європи таке не вдавалося зробити жодному футболісту.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG