Доступність посилання

ТОП новини

США з’ясовують, чи використовує сирійський режим хімічну зброю


Нью-Йорк Повідомлення про застосування сирійським урядом хімічної зброї проти повстанців поставило перед Сполученими Штатами проблему – як реагувати на ці повідомлення? Поки що Вашингтон зважує, оцінює й аналізує факти. Американці нині обмежуються гуманітарною допомогою сирійцям, які борються проти президента Башара Асада, і не зголошуються на заклики повстанців постачати їм зброю.

Враховуючи відомий факт, що сирійський уряд посідає значні запаси хімічної зброї, тобто зброї масового знищення, конгресмен Стені Гоєр, член Гельсінкської комісії Конгресу, підкреслив, виступаючи у Палаті представників, що Організація об’єднаних націй забороняє застосування хімічної зброї, вважаючи порушення цієї заборони злочином проти людства.

Сполучені Штати неоднолразово застерігали президента Сирії Башара Асада від застосування хімічної зброї. Президент США Барак Обама накреслив, за його визначенням, «червону лінію» заборони. Він заявив: «Червона лінія для нас – це коли ми побачимо, що хімічну зброю у великій кількості перевозять або застосовують. Це змінить мої розрахунки».

Тож тепер журналісти, акредитовані при Білому домі, запитують чи Асад перетнув оту червону лінію? Джей Керні, прес-секретар Білого дому, прямої відповіді не дав, пояснюючи це тим, що поки що повідомлення про використання у Сирії хімічної зброї перевіряють.

«Ми нині працюємо, – сказав Джей Керні, – щоб мати переконливий і підтверджений факт, встановлений на підставі розвідувальної інформації, з тим, щоб дійти точної оцінки: чи було перетнуто червону лінію, накреслену президентом Бараком Обамою».

Сирійська армія, можливо, використала паралітичний газ

Під час візиту в Абу-Дабі міністр оборони США Чак Гейґел заявив, що факт використання сирійськими військами хімічної зброї мав місце. За його словами, американська розвідка з’ясувала, що сирійська влада вдалася до використання зарину – газу без кольору й запаху, що викликає у людини судоми і параліч. Водночас, як сказав Гейґел, кількість використаного зарину була невеликою.

Професор Валі Наср, декан Інституту міжнародних студій в університеті Джонса Гопкінса, заявив у телевізійному інтерв’ю, що сам факт, що у Сирії було застосовано хімічну зброю, не підлягає сумніву, хоча поки що не встановлено, чи її застосували не лише проти бойовиків опозиції, а й проти цивільного населення.

Так чи інакше, біженці масово залишають країну, шукаючи притулку у Туреччині, Лівані, Йорданії.

«Ми повинні втрутитися, вести перед, щоб міжнародна спільнота допомогла полегшити гуманітарну кризу. Це вже стає проблемою безпеки», – наголошує експерт.

«Економіки Йорданії та Лівану не в змозі дати собі раду з мільйоном біженців. З боку міжнародної спільноти буквально жодної допомоги нема. США можуть вести перед у цьому, заангажувати Росію й Китай і знайти шлях до перемир’я у Сирії», – додає Наср.

Тим часом, як повідомляє газета The New York Times, серед сирійських повстанців – дедалі більше екстремістів ісламістського напрямку, і вони впроваджують ісламістський режим у завойованих районах Сирії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG