Доступність посилання

ТОП новини

У Хорватії зустріли на найвищому рівні заступника прем’єра Сербії Вучича


Белград – Із офіційним візитом у Хорватії побував Александар Вучич, перший заступник прем’єр-міністра Сербії й міністр оборони. Йдеться про перший візит на такому рівні після виборів минулого року, коли до влади в Белграді прийшла правоцентристська коаліція.

Заступник прем’єра і міністр оборони Александар Вучич є лідером найбільшої партії в Сербії. Через це більшість оглядачів вважає, що він фактично сильніший як від глави держави, так і від голови уряду. Тому його в Загребі прийняли на найвищому рівні: зустрілися з ним президент Іво Йосипович, прем’єр Зоран Міланович, міністр закордонних справ Весна Пусич.

Журналісти нагадали, що Вучич останній раз перебував у Загребі у травні 1990 року як вболівальник на матчі футбольних команд сербської «Червоної зірки» й хорватського «Динамо». Матч завершився масовою бійкою, яка передувала початкові війни через кілька місяців.

До минулого року, коли ще Александар Вучич та нинішній президент Сербії Томислав Николич не прийшли до влади, вони робили чимало антихорватських заяв. Та відколи керують державними справами, ці політики змінили не лише свій словник, а й політичну філософію. Тепер виступають за розвиток добросусідніх відносин і за співробітництво на європейському шляху. Адже Хорватія через два місяці, 1 липня, офіційно стане членом Євросоюзу.

Про свій візит до Хорватії Вучич сказав: «Я ніколи не був схильним робити великі та історичні заяви. Радше виступаю за прагматичне просування речей уперед. Я впевнений, що це важливо для цілого регіону, насамперед для Сербії й Хорватії... Ми не можемо знати, що буде через 10, 20 чи 50 років, але ми мусимо дивитися в майбутнє».

Прагматичний підхід переважає і в Загребі

У Хорватії не забувають, що партії нинішньої сербської правлячої коаліції були при владі у воєнні 90-і роки. Однак, у Загребі також переважає прагматичний підхід. Хорватська сторона виступає за спільний пошук осіб, які безвісти зникли в час війни, в тому числі й тих, що померли у сербських таборах, за спільне врегулювання майнових та інших проблем переселенців і біженців.

Вступ Хорватії до Євросоюзу відкриє нові можливості, одночасно й нові проблеми, зокрема, коли йдеться про економічне співробітництво, оскільки хорватська сторона запроваджує європейські стандарти, які ускладнять імпорт товарів із Сербії.

Хорватський політолог Жарко Пуховскі зазначає, що хорватський кордон для громадян Сербії стає більшою перешкодою аніж був досі. «Всі займаються великими, символічними питаннями, а забувають про такі життєві справи як перетин кордону, як поїздка на море з Сербії до Хорватії, як експорт із Хорватії та імпорт до Сербії». Саме через це будуть необхідні нові зустрічі на всіх рівнях», зазначає Пуховскі.

Хорватія беззастережно надає підтримку сербському шляху євроінтеграції
Весна Пусич
Міністр закордонних справ Хорватії Весна Пусич уточнює: «Хорватія беззастережно надає підтримку сербському шляху євроінтеграції, конкретно сербському вступу в Євросоюз». Пусич висловила сподівання, що Брюссель у червні визначить дату початку переговорів про прийом Сербії до ЄС.

У Загребі в понеділок повідомили, що на урочистості з приводу вступу Хорватії до Євросоюзу, що відбудуться 30 червня, офіційне запрошення надіслали на адресу президента та прем’єр-міністра Сербії.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG