Доступність посилання

ТОП новини

Українці здебільшого не знають про свої права – Лутковська


Київ – 29 квітня виповнився рік, як обов’язки уповноваженого Верховної Ради України з прав людини виконує Валерія Лутковська. За цей час на ім’я омбудсмена надійшло 16 тисяч звернень. Сама Лутковська оцінює рік, що минув, як дуже важкий.

Рік тому 24 квітня народні депутати з другої спроби обрали Валерію Лутковську уповноваженим Верховної Ради України з прав людини. Це сталося під час позачергового пленарного засідання, що скликали на вимогу провладних депутатів через вибухи у Дніпропетровську. Попри те, що опозиція блокувала президію Верховної Ради і не голосувала, а профільний комітет із прав людини не підтримав кандидатуру через, за його твердженням, відсутність у Лутковської досвіду у правозахисній діяльності, провладна більшість під вигуки опозиціонерів «Ганьба» все ж проголосувала за її призначення.

У понеділок на конференції, присвяченій річниці діяльності Валерії Лутковської на посаді уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, оприлюднили дослідження, в якому майже півсотні експертів оцінили річну роботу омбудсмена. Голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук розповіла, що мета дослідження – виявити, що треба змінити в діяльності секретаріату уповноваженого. Через рік ми проаналізуємо, чи виконані надані рекомендації, уточнила Матвійчук.

«Це дослідження не кількісне, а якісне. Коментарі були дуже різні, але ми запитували, наскільки загалом наші респонденти оцінюють виконання цих критеріїв. Середні бали, на мою думку, доволі високі. В опитуванні не було порівняння з попереднім омбудсменом, але в коментарях постійно ішлося про те, що робота офісу уповноваженого змінилася», – сказала Матвічук.

Про права українців розкажуть через ЗМІ

Омбудсмен і його функції починаються тоді, коли існує суперечка між громадянином і органом державної влади
Валерія Лутковська
У перебігу конференції омбудсмен наголосила на тому, що українці здебільшого не обізнані у своїх правах. У коментарі Радіо Свобода Лутковська уточнила, що найближчим часом українцям надаватимуть інформацію про їхні права через засоби масової інформації, офіційний сайт омбудсмена та інститути правової освіти.

«Взагалі-то є сенс звертатися до омбудсмена тоді, коли треба зробити ефективною діяльність державних органів. Омбудсмен і його функції починаються тоді, коли існує суперечка між громадянином і органом державної влади і, відповідно, громадянин вважає, що його права порушують. У такому разі звернення до уповноваженого ефективні», – сказала Лутковська.

«Ситуація не покращується, а навіть погіршується» – Лациба

Однак керівник програми Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба зазначає, що діяльність омбудсмена має бути поза політикою і націлена на захист прав людей.

Першочергово треба владнати питання свободи мирних зібрань
Максим Лациба
«Питань і проблем у нас доволі багато. На наступний рік у нас кілька пріоритетів, і першочергово треба владнати питання свободи мирних зібрань. На жаль, тут ситуація не покращується, я б навіть сказав, що погіршується. І Європейський суд з прав людини чітко зафіксував, що існують проблеми, і вказав шляхи їхнього усунення. І, звичайно, необхідна імплементація Кримінального процесуального кодексу України. Добре, що почалася ця реформа, однак поки що це не реформа, а лише заявка на успіх. Але для нас вкрай важливо, щоб це запрацювало у судах і правоохоронній системі. Думаю, що правозахисні організації стануть хорошими помічниками», – зазначив Лациба.

У регіонах бракує представництв уповноваженого

Крім того, експерти вказали на проблеми відсутності представництв уповноваженого у регіонах, а також на необхідності захисту прав підприємців. Андрій Діденко, представник Харківської правозахисної групи, пропонує омбудсменові проводити роз’яснювальну роботу серед в’язнів.

«Люди, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, насправді не знають про свої права і не хочуть про них знати. Бо вони не бачать інструментів, як їх можна використати і реалізувати. Отже, мають обговорюватися певні зміни», – вважає Діденко.

Валерія Лутковська замінила на посаді Ніну Карпачову, яка обіймала посаду уповноваженого впродовж 14 років. До свого призначення Лутковська відстоювала інтереси держави у міжнародних судах на посаді урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини.
  • Зображення 16x9

    Богдан Красавцев

    Співпрацюю з Радіо Свобода із жовтня 2012 року. Навчаюся в Інституті журналістики Київського міжнародного університету. Отримую кваліфікацію магістра. Пишу на економічні та суспільні теми. Захоплююся грою на музичних інструментах, українською поезією та історією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG