Доступність посилання

ТОП новини

Кого налякає штраф у 1700 гривень за зарплатні борги?


Кіровоград – Підприємства Кіровоградщини заборгували своїм працівникам 36 мільйонів гривень. Серед найбільших боржників – ЗАТ «Енерговугілля». Чи дочекаються люди заробленого? Чи лякає роботодавців штраф у 1700 гривень за невиплату заробітної плати?

Два роки чекав на зароблене водій підприємства «Олександріявугілля» Олександр Будко. Підприємство, що входило до ЗАТ «Енерговугілля», заборгувало йому 42 тисячі гривень заробітної плати за два роки. Щоб отримати зароблене, йому довелося пройти найрізноманітніші судові інстанції. Проте усі поневіряння суд оцінив як мольний збиток у 1000 гривень, які йому так і не виплатили.

«Триста гривень була тоді така зарплата. Ну вони тепер віддали. Але що ви зараз за 300 гривень купите? Навіть цей моральний збиток 1000 гривень вони не заплатили», – розповідає Олександр Будко

Підприємство, на якому він працював, після кількох років оренди збанкрутувало. Після себе орендар лишив за підприємством величезні борги по зарплаті. «Енерговугілля» – це найбільший боржник на Кіровоградщині.

«Підприємство-банкрут ЗАТ «Енерговугілля» – на ньому на даний час 17 мільйонів богів. Було 19 мільйонів. Погашено майже два мільйони, але це була домовленість губернатора з власником про те, що він почне виплачувати», – говорить заступник директора департаменту соціального захисту населення Кіровоградської облдержадміністрації Ганна Соломко.

Найбільші боржники області – це державні підприємства

Загалом на Кіровоградщині люди на сьогодні не отримали від роботодавців 36 мільйонів гривень. Найбільші боржники області – це державні підприємства. ДП «Кіровоградський ремонтний завод» заборгував 1,5 мільйони гривень, а «Трест «Олександріярозрізобуд» – понад три мільйони.

Чиновники запевняють, що сума боргу постійно зменшується.

«Зменшення йде за рахунок погашення облавтодору. Зменшують заборгованість і підприємства недержавного сектору економіки», – констатує Ганна Соломко. Можливо борги б виплачували активніше, зауважує керівник соцзахисту, якби недобросовісні керівники підприємств несли серйозніші покарання за невиплату зарплати. Фактично, максимальний штраф від територіальної інспекції праці за такі неправомірні дії – 1700 гривень.
XS
SM
MD
LG