Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче створити авіабазу в Білорусі, Лукашенко опирається


Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко
Мінськ – Президент Білорусі Олександр Лукашенко поставив під сумнів заяву міністра оборони Росії Сергія Шойгу про створення на білоруській території до 2015 року російської військової авіаційної бази. Російські дипломати спробують врегулювати суперечку.

Під час свого першого візиту до Мінська 23 квітня міністр оборони Росії Сергій Шойгу неочікувано оприлюднив сенсаційну новину. Причому сказав він це, звертаючись безпосередньо до президента Білорусі Олександра Лукашенка: «Ми приступили до розгляду плану створення тут російської авіаційної бази з літаками-винищувачами. Сподіваємося, що у 2015 році тут вже з’явиться авіаційний полк. Ми будемо і далі розглядати питання, необхідні для посилення обороноздатності наших білоруських колег та братів».

Президент Лукашенко на це скромно змовчав, публічно ніяк не прокоментувавши заяву Шойгу під час цієї зустрічі. Це зрозуміли як знак його згоди. Натомість опозиція з цього приводу відразу виступила з протестом, заявила, що заснування іноземної військової бази суперечить Конституції Білорусі і несе загрозу її суверенітетові.

Зокрема, з такою заявою виступила партія БНФ, частина колишнього Білоруського народного фронту. «Росія перейшла до відкритих, наполегливих дій, спрямованих на перетворення Білорусі на буферну зону захисту своїх інтересів. Як багато разів бувало за останні 200 років, Кремль хоче за рахунок життів білорусів гарантувати свій спокій та безпеку», – наголосив лідер партії Олексій Янукевичі

«Може, це прозвучало як база…»

Новину також нервово сприйняли у Литві та Польщі: політики в сусідніх з Білоруссю країнах НАТО виступили з коментарями про ослаблення влади Білорусі на користь Кремля, а дипломати почали вимагати пояснень. Населення Білорусі теж зустріло цю новину без особливого ентузіазму.

Майже через тиждень після розмови з російським міністром Сергієм Шойгу Олександр Лукашенко вирішив прояснити своє ставлення до ймовірної появи російської бази.

В інтерв’ю журналістам він спростував заяву Шойгу: «Що стосується авіаційної бази – може, це прозвучало як база. Ні. Мова йде про постачання літаків в наші Збройні сили, а в якій формі – ми будемо домовлятися. База це буде, чи ми в існуючі частини поставимо російські літаки-винищувачі – це питання обговорюється».

Лукашенко пояснив, що йому як головнокомандувачеві білоруських Збройних сил потрібно близько 20 нових російських літаків.

У Москві ці слова сприйняли як певний реверанс Лукашенка на адресу НАТО: у Міноборони Росії запевняють, що домовленості про базу у Білорусі насправді були досягнуті. Наразі російські дипломати почали шукати в Мінську пояснень.

Але, як показує досвід білорусько-російських сварок та суперечок, остаточне слово буде не за дипломатами, а за президентами – Путіним та Лукашенком. І останньому буде важко протистояти тискові Кремля, тому що Білорусь наразі дуже залежна від Росії економічно.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG