Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківська облрада проти визнання сеймом ОУН-УПА «злочинною організацією»


Івано-Франківська обласна рада категорично засуджує наміри частини депутатів Сейму Республіки Польща «ухвалити шовіністичну за змістом та антиукраїнську за суттю постанову про визнання ОУН-УПА «злочинними організаціями, які вчинили геноцид польського населення східних кресів 1939-1947 років». Про це йдеться в ухваленій сьогодні на сесії облради заяві до Президента України, Верховної Ради, Прем’єр-міністра, Міністерства зовнішніх зв’язків, а також до посла Республіки Польща в Україні.

У заяві, зокрема, зазначено, що «поява такого документу може нівелювати всі потуги та дружелюбні рівноправні міжнародні відносини України та Польщі», а прагнення «оголосити борців за незалежність України злочинцями завдасть непоправної шкоди міждержавним відносинам та зруйнує порозуміння між націями, досягнуте в попередні роки».

Прикарпатські депутати наголошують, що формулювання ухвали «є цілковито несприйнятними, суперечать історичній правді і містять ознаки прямого втручання у внутрішні справи України». Вважають, що це спроба покласти всю відповідальність за події 1942-1943 років на Волині на українську сторону.

Депутати вимагають від МЗС звернутися з нотою протесту до уряду Республіки Польща щото таких намірів частини депутатів Сейму, а від Верховної Ради України очікують звернення до польського Сейму із закликом «відмовитися від політичних спекуляцій на трагічних подіях україно-польського протистояння в ХХ столітті та припинити втручання у внутрішні справи України».

11 квітня у Сеймі Польщі був зареєстрований проект постанови про визнання ОУН і УПА «злочинними організаціями, які вчинили геноцид польського населення східних кресів (територій, які до війни були в складі Польщі) 1939-1947 років».
XS
SM
MD
LG