Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд: арешт Юлії Тимошенко був свавіллям


На засіданні Страсбурзького суду у справі «Тимошенко проти України», Страсбург, 30 квітня 2013 року
На засіданні Страсбурзького суду у справі «Тимошенко проти України», Страсбург, 30 квітня 2013 року
Страсбург – Європейський суд з прав людини у вівторок частково задовольнив скаргу екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Палата суддів у Старсбурзі одностайно визнала, що під час судового розгляду проти Тимошенко були застосовані незаконні заходи, зокрема, її арешт.

Страсбурзький суд насамперед визнав порушеннями утримування під вартою колишнього прем’єра Юлії Тимошенко до суду, причому європейські судді відверто назвали це свавіллям.

Голова Європейського суду з прав людини, люксембуржець Дін Шпільман заявив, що також було порушене право Юлії Тимошенко на належну оцінку законності її утримування під вартою, а також у неї не було можливості вимагати компенсації за незаконне позбавлення волі.

Україну на слуханні представляв постійний представник у Раді Європи Микола Точицький, який навідріз відмовився давати будь-які коментарі й одразу після завершення засідання залишив будівлю суду.
Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко, Страсбург, 30 квітня 2013 року
Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко, Страсбург, 30 квітня 2013 року

Тим часом захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявив, що «найвища юридична інституція – не політичний, а саме юридичний заклад – надав юридичну оцінку тому, що відбувається у справі Юлії Тимошенко».

Cуд застосував статтю 18-у Конвенції (з прав людини), що означає визнання політичних мотивів переслідування
Сергій Власенко
«Зокрема, він одностайно визнав те, що, по-перше, Юлія Тимошенко була заарештована й утримувалася під вартою без будь-яких підстав. По-друге, суд застосував статтю 18-у Конвенції (з прав людини), що означає визнання політичних мотивів переслідування», – заявив захисник колишнього прем’єр-міністра (насправді у статті про політичні мотиви не йдеться – ред.).

Палата суддів, яка складалася із семи осіб, представників Люксембургу, Чехії, Ірландії, Німеччини та інших країн, справді звернула увагу на те, що справа Тимошенко подібна до справи Луценка: переслідування обох представників опозиції почалися одразу після зміни влади, а саме затримання було вчинене як запобіжний захід. Судді також зауважили, що така практика в Україні доволі часта через недосконалість українських законів.
Рішення Страсбурзького суду щодо Тимошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Тортур євросудді не визнали

Тим часом Страсбурзький суд не взяв до уваги скарги на умови утримання під вартою, ненадання належної медичної допомоги та відхилив нарікання на відеонагляд і застосування тортур. Зокрема, судді розійшлися в думках щодо брутального поводження з Тимошенко під час її перевезення до лікарні у квітні минулого року. Відмовилися підтримувати цей пункт скарги четверо суддів із семи членів Палати суддів.
Юлія Тимошенко показує гематоми на своєму тілі, Київ, 27 квітня 2012 року
Юлія Тимошенко показує гематоми на своєму тілі, Київ, 27 квітня 2012 року

Нинішнє рішення Страсбурзького осуду не є остаточним, бо кожна зі сторін ще має можливість апелювати до так званої Великої палати суду.

Однак захист Юлії Тимошенко вкотре заявляє, що використовуватиме всі можливості, передбачені міжнародними актами та законами України для її звільнення та відновлення її політичних і громадянських прав.

Одностайне рішення дає всі підстави говорити про те, що політична та юридична реабілітація Тимошенко повинна пройти якомога швидше
Сергій Власенко
«Одностайне рішення щодо порушень декількох пунктів статті 5-ї у комбінації зі статтєю 18-ю дає всі підстави говорити про те, що політична та юридична реабілітація Юлії Тимошенко повинна пройти якомога швидше», – зазначив Сергій Власенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG