Доступність посилання

ТОП новини

Януковичу радять звільнити Тимошенко на підставі рішення Страсбурзького суду


Київ – Юлія Тимошенко заявляє, що почувається «морально вільною і щасливою» після оприлюднення рішення Європейського суду з прав людини за її скаргою. Страсбурзький суд визнав арешт і утримання під вартою екс-прем’єр-міністра до суду над нею незаконним, що, на думку її захисників, може бути підставою для перегляду вироку і звільнення Тимошенко. Водночас у Генпрокуратурі кажуть, що арешт був законним, а у Мін’юсті припускають можливість оскарження рішення Європейського суду з прав людини. Також у владі не бачать підстав для звільнення Тимошенко та перегляду вироку щодо неї.

Міністерство юстиції проаналізує рішення Європейського суду з прав людини за скаргою Юлії Тимошенко і тоді вирішить, чи оскаржувати його. Про це йдеться у повідомленні Мін’юсту. Там також наголошують, що рішення у справі «Тимошенко проти України» не набуло статусу остаточного.

«У випадку набуття рішенням статусу остаточного Україною буде вжито всіх заходів, необхідних на виконання даного рішення», – запевняють у Міністерстві юстиції.

Захист Тимошенко вимагатиме перегляду вироку Кірєєва у Верховному суді – Теличенко

Утім, оскарження навряд чи змінить позицію Страсбурзького суду і лише затримає на кілька місяців набуття рішенням щодо Тимошенко статусу остаточного, заявляє захисник екс-прем’єр-міністра Валентина Теличенко. За її словами, якщо уряд не буде оскаржувати рішення ЄСПЛ в апеляційному порядку, то вже через три місяці воно законно набуде чинності. Тоді захист Тимошенко отримає право звернутися до Вищого спеціалізованого суду із заявою про необхідність перегляду вироку Печерського райсуду Києва у Верховному суді з огляду на те, що міжнародний суд, визнаний Україною, виніс рішення, яке є суттєвим для цього вироку. Тоді Вищий спецсуд мав би дати допуск до розгляду у Верховному суді, а той, у свою чергу, мав би скасувати вирок судді Родіона Кірєєва і звільнити Юлію Тимошенко з-під варти, каже Валентина Теличенко.

Поганих варіантів може бути дуже багато. Можна наламати дуже багато дров, але чи працює це на користь держави? Звичайно, що ні!
Валентина Теличенко
«Якщо Вищий спеціалізований суд виявиться так само сліпим, як і до тепер він виявлявся у багатьох касаційних розглядах щодо Тимошенко, Луценка та інших осіб, яких ми вважаємо такими, що зазнали політичних переслідувань, то захист не спатиме весь цей час, і на черзі буде ще одне рішення Європейського суду (з прав людини), про порушення права на справедливий суд. Поганих варіантів може бути дуже багато: ми можемо побачити швидку розв’язку у справі ЄЕСУ, у справі Щербаня. Можна наламати дуже багато дров, але чи працює це на користь держави? Звичайно, що ні!» – наголошує Теличенко.

Арешт був законним, а рішення Страсбурзького суду не стосується звільнення Тимошенко – Колесніченко

Тим часом у Генпрокуратурі наголошують, що запобіжний захід екс-прем’єрові Юлії Тимошенко у вигляді досудового арешту в «газовій справі» обирався за старим Кримінально-процесуальним кодексом, і на той момент він був законним. Про це заявив начальник Головного управління організації участі прокурорів у кримінальному провадженні в суді Генпрокуратури Михайло Шорін. Він зауважує, що тепер є чинним новий Кримінальний процесуальний кодекс, який передбачає альтернативні запобіжні заходи та застосування арешту лише у виняткових випадках.

Питання утримання Тимошенко під вартою вважає вичерпаним і член парламентського комітету з питань верховенства права та правосуддя, депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко. Рішення Європейського суду з прав людини щодо Тимошенко не має жодного значення і не вплине на її звільнення, заявив він у коментарі Радіо Свобода.

«Рішення як рішення. Ті питання, які там порушуються, вже виправлені змінами до діючого Кримінального процесуального кодексу. Питання затримання і утримання під вартою не має ніякого стосунку до можливості звільнення пані Тимошенко» – запевняє Колесніченко.

Якщо влада дбає про національні інтереси України, то повинна помилувати Тимошенко – Василенко

Рішення Європейського суду з прав людини у справі Тимошенко дає українській владі можливість вибору, який продемонструє її реальні наміри щодо виконання умов підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом, зауважує у розмові з Радіо Свобода екс-суддя Гаазького трибуналу, професор Юрій Василенко.

Страсбурзький суд визначив, що судове переслідування Тимошенко може кваліфікуватися як вибіркове правосуддя з політичних мотивів
Юрій Василенко
«Це засудження влади. Страсбурзький суд визначив, що судове переслідування Тимошенко може кваліфікуватися як вибіркове правосуддя з політичних мотивів. Але суд не сказав, що вирок неправосудний, він повинен бути скасований, а Тимошенко повинна бути негайно звільнена. Це рішення залишає для влади люфт. Якщо влада дбає про національні інтереси України, а не про задоволення своїх психологічних комплексів, то вона повинна помилувати Тимошенко», – зазначає Василенко.

Рішення Страсбурзького суду, яке стосуватиметься безпосередньо правомірності вироку Печерського райсуду Києва щодо Юлії Тимошенко у «газовій справі», можна очікувати до кінця цього року, заявляє лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Сама Юлія Тимошенко зазначає, що після оприлюднення рішення Європейського суду з прав людини за її скаргою почувається морально вільною і щасливою. Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті партії «Батьківщина».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG