Доступність посилання

ТОП новини

Лавринович: рішення Страсбурзького суду не може привести до звільнення Тимошенко


Олександр Лавринович, архівне фото
Олександр Лавринович, архівне фото
Констатація порушення права на особисту свободу не може мати наслідком звільнення особи, що відбуває покарання на підставі вироку суду, заявив у понеділок міністр юстиції Олександр Лавринович, коментуючи ухвалу Європейського суду з прав людини у справі колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

За його словами, уряд бере до уваги встановлене судом порушення статті 5 Конвенції про права людини, яка захищає право на особисту свободу, у зв’язку з тим, що до Тимошенко був обраний запобіжний захід у вигляді затримання з метою забезпечити її участь у засіданнях суду.

Але, наголосив міністр у коментарі, стаття 5 Конвенції діє з моменту затримання особи і до моменту винесення обвинувального вироку судом першої інстанції. Юлія Тимошенко ж нині позбавлена волі вже за вироком у справі про перевищення повноважень під час укладення газових угод із Росією 2009 року.

Європейський суд із прав людини в понеділок визнав необґрунтованим і незаконним досудове утримання під вартою Юлії Тимошенко. Як мовиться в оголошеному у Страсбурзі рішенні суду, цим українська держава порушила низку статей європейської Конвенції про права людини. Це рішення, яке ще не набуло чинності, не стосується кримінального процесу над колишнім прем’єром.
XS
SM
MD
LG