Доступність посилання

ТОП новини

США висловили сподівання, що Тимошенко тепер звільнять


Державний департамент США знову висловив у понеділок сподівання, що після ухвали Європейського суду з прав людини у справі Юлії Тимошенко колишнього прем’єр-міністра звільнять.

Речник Держдепартаменту Патрік Вентрелл заявив на брифінгу: «Рішення суду встановило, що досудове утримання пані Тимошенко під вартою було свавільним і незаконним, а її право на особисту свободу було обмежене з причин інших, ніж припустимі. Ми повторюємо наш заклик звільнити пані Тимошенко і покласти край практиці вибіркового переслідування в Україні».

В Україні міністр юстиції Олександр Лавринович заявляв у понеділок, що констатація порушення права на особисту свободу не може мати наслідком звільнення особи, що відбуває покарання на підставі вироку суду.

За його словами, уряд бере до уваги встановлене Страсбурзьким судом порушення статті 5 Конвенції про права людини, яка захищає право на особисту свободу, у зв’язку з тим, що до Тимошенко був обраний запобіжний захід у вигляді затримання з метою забезпечити її участь у засіданнях суду. Але, наголосив міністр, стаття 5 Конвенції діє з моменту затримання особи і до моменту винесення обвинувального вироку судом першої інстанції. Юлія Тимошенко ж нині позбавлена волі вже за вироком у справі про перевищення повноважень під час укладення газових угод із Росією 2009 року.

Європейський суд із прав людини в понеділок визнав необґрунтованим і незаконним досудове утримання під вартою Юлії Тимошенко. Як мовиться в оголошеному у Страсбурзі рішенні суду, цим українська держава порушила низку статей європейської Конвенції про права людини. Це рішення, яке ще не набуло чинності, не стосується кримінального процесу над колишнім прем’єром і її нинішнього позбавлення волі.
XS
SM
MD
LG