Доступність посилання

ТОП новини

Число учасників голодування в Гуантанамо зросло


В одному з блоків центру утримання в Гуантанамо, фото 5 березня 2013 року
В одному з блоків центру утримання в Гуантанамо, фото 5 березня 2013 року
Число учасників голодування протесту серед в’язнів центру утримання для підозрюваних у тероризмі на американській військовій базі в бухті Гуантанамо на Кубі зросло до 100 з загалом 166 в’язнів, повідомили в понеділок американські військові.

Тим часом адвокати утримуваних там заявляють, що насправді учасників голодування вже близько 130.

За словами речника в’язниці, 19 учасників протесту перебувають на штучному годуванні, 5 шпиталізували.

Також у понеділок президент США Барак Обама заявляв, що не хоче смертей затриманих у Гуантанамо і що він знову намагатиметься домогтися в Конгресі закриття цієї в’язниці.

Голодний страйк спалахнув іще в лютому, спершу через поводження охорони з примірниками Корану, в яких шукали можливі схованки, а потім він переріс у протест загалом проти багаторічного утримання в’язнів Гуантанамо без суду й висування звинувачень. 89 із утримуваних там уже мали бути звільнені, але їх досі тримають під вартою.

Спеціальний центр утримання і допитів підозрюваних у тероризмі іноземців був створений після терактів 11 вересня 2001 року на військово-морській базі США, розташованій у бухті Гуантанамо на Кубі – поза межами території США і поза юрисдикцією американського законодавства. Утримувані там багато разів скаржилися на неналежне поводження і тортури.
XS
SM
MD
LG