Доступність посилання

ТОП новини

Працівники «ArcelorMittal Кривий Ріг» вийдуть на першотравневий мітинг протесту


«ArcelorMittal Кривий Ріг» (колишня «Криворіжсталь»)
«ArcelorMittal Кривий Ріг» (колишня «Криворіжсталь»)
Дніпропетровськ – У середу профспілка металургійного комбінату «ArcelorMittal Кривий Ріг» (колишня «Криворіжсталь») готується провести масштабну акцію протесту проти «політики адміністрації підприємства». За даними профспілкових лідерів, вони виведуть працівників на площу в центрі міста, висловлюючи таким чином незгоду з програмою добровільних звільнень й заявляючи про невиконання інвестиційних зобов’язань власником підприємства. Водночас в адміністрації підприємства заявляють, що діють в рамках чинного законодавства, а претензії профспілок необґрунтовані.

«Висловити протест проти політики власника підприємства – транснаціональної компанії ArcelorMittal на чолі з мільярдером Лакшмі Мітталом» – така мета запланованої на середу акції в центрі Кривого Рогу, заявляють у профспілці комбінату «ArcelorMittal Кривий Ріг». На площі запланували зібрати не менше як 2 тисяч робітників підприємства.

Головна вимога, з якою звертатимуться до власника, – відмовитись від політики скорочення персоналу, розказують члени профспілки. Упродовж минулого року з найбільшого металургійного підприємства України за програмою добровільного звільнення – в обмін на грошову компенсацію – звільнилось близько тисячі працівників. За даними профспілки, з моменту повторного продажу підприємства кількість працівників скоротилася з 55 тисяч осіб до 30 тисяч, а до 2017 року вона має скоротитись ще вдвічі, між тим роботу звільнених робітників виконуватимуть ті, хто залишиться.

Про все це у середу говоритимуть на акції, розказав представник профспілкового комітету комбінату Віктор Білик.

«Нещодавно була конференція трудового колективу. Там зафіксували невиконання колективного договору в частинах, які повинні узгоджуватись власником із профспілкою – реорганізація структурних підрозділів, звільнення людей. Власник проводить таку політику, що відбувається постійне скорочення штату. Ми хочемо висловити свою позицію, що у нас проблеми на підприємстві, привернути увагу», – зазначив представник профспілки.

Вимоги працівників «ArcelorMittal Кривий Ріг» підтримала Профспілка гірників та металургів України. Лідер галузевого профспілкового об’єднання Володимир Козаченко зазначає: за світовою практикою, чисельність працівників на сучасних підприємствах розраховується з огляду на нове високотехнологічне обладнання, для обслуговування ж застарілого обладнання, яке є на криворізькому комбінаті, треба працівників більше від норми.

«Буде ще питання щодо оплати праці. Галузевий стандарт оплати праці затверджений Кабінетом міністрів і для керівництва підприємства він є законом. А вони розраховують, як їм вигідно. І тут є спір – щодо середньої заробітної плати. Ці питання болючі. Люди вийдуть на вулицю, щоб ще раз висловитись щодо цього питання, щоб держава в особі органів влади ухвалила рішення щодо виправлення ситуації», – сказав у коментарі Радіо Свобода Володимир Козаченко.

Йдеться не про права робітників?

В адміністрації «ArcelorMittal Кривий Ріг» визнають: незгода з профспілкою на підприємстві існує, однак усі спірні питання вони налаштовані вирішувати шляхом переговорів. В адміністрації кажуть: запровадивши програму добровільних звільнень, на підприємстві діяли в межах законодавства. Вважають необґрунтованими й інші претензії профспілок.

«АрселорМіттал Кривий Ріг» виконав зобов’язання чинного колективного договору за 2012 рік. Всього на виконання зобов’язань колективного договору було витрачено понад 3,4 мільярди гривень. Це дуже значна сума, враховуючи, що підприємство працювало збитково. Водночас у профспілкового комітету є розбіжності з керівництвом підприємства щодо трактувань деяких пунктів колективного договору. Основні претензії профспілки зводяться до бажання контролювати розподіл, наприклад, путівок, які закуповуються за рахунок власника. Також профспілковий комітет наполягає на затвердженні своєї редакції кошторисів соціальних витрат підприємства. Мова йде не стільки про соціальне забезпечення працівників, стільки про збільшення фінансування самого профкому – премії та утримання автотранспорту. Крім того, профспілковий комітет наполягає, що власник не може визначати організаційну структуру підприємства без згоди профспілки, але, на переконання адміністрації підприємства, це суперечить Господарчому кодексові України. Діалог із профспілковим комітетом триває. Ми прагнемо знайти порозуміння, певний компроміс», – сказала в коментарі Радіо Свобода директор із корпоративних комунікацій підприємства Анна Гончарик.

«АрселорМіттал Кривий Ріг» виконав зобов’язання чинного колективного договору за 2012 рік. На виконання зобов’язань колективного договору було витрачено понад 3,4 мільярда гривень
директор із корпоративних комунікацій підприємства Анна Гончарик
1 травня не «день шашликів»?

Незалежний експерт, керівник центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов вважає, що, вийшовши на акцію 1 травня, працівники колишньої «Криворіжсталі» мають значні шанси бути почутими.

1 травня – це не день, коли смажать шашлики на природі, а день, який треба присвятити захисту власних прав
експерт Андрій Золотарьов
«Факт залишається фактом: за захист власних інтересів треба боротись. Якщо радити українським найманим робітникам, як відстоювати свої права, то це два слова: солідарність і самоорганізація. Треба розуміти, що 1 травня – це не день, коли смажать шашлики на природі, а день, який треба присвятити захистові власних прав. Треба повертатись до його суті. Зараз іде наступ на права найманих робітників – пенсійна реформа, майбутній Трудовий кодекс тощо», – сказав Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Тим часом профспілка «ArcelorMittal Кривий Ріг» звернулась із проханням допомогти розв’язати конфлікт із власником до президента України та уряду.

«ArcelorMittal Кривий Ріг» – найбільший виробник сталевого прокату в Україні. Корпорація Mittal Steel придбала 93,02% акцій ВАТ «Криворіжсталь» на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року за 24,2 мільярда гривень за стартової ціни 10 мільярдів гривен, після чого меткомбінат було перейменовано в «Mittal Steel Кривий Ріг», пізніше – в «ArcelorMittal Кривий Ріг».
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG