Доступність посилання

ТОП новини

Українські дороги: «бомбардування» триває


Київ – Україна має достатньо коштів, щоб будувати нові автостради, наголошують і експерти, і представники опозиції. Однак реально бракує коштів навіть на необхідний ремонт. В уряді вже хочуть залучити до будівництва шляхів нові компанії, експерти корінь зла вбачають у корупції. Тим часом автовласники щороку витрачаються на авторемонт: по кілька тисяч гривень кожен.

Киянин Дмитро цієї весни двічі їздив у село до родичів. Після кожної поїздки – понад тисячу гривень витрачав на ремонт своєї автівки. Все – через жахливі дороги, обурюється Дмитро.

«Їхав одеською трасою. Гіршої дороги – в житті не бачив. Її відремонтували, стало трохи краще, однак ями перетворилися на горбки, та й по всьому. Після минулої поїздки ремонтував ходову частину, витратив понад тисячу гривень. Після цієї – знову ремонт, замінюю «подушки» двигуна, сума – ще більша», – каже Дмитро.

Нещодавно в подібну халепу вскочив і член транспортного комітету Верховної Ради, свободівець Анатолій Вітів.

«От я особисто на дорозі Львів – Луцьк і Дубно – Луцьк втратив 4 колеса загальною вартістю 4 тисячі гривень. Я думаю, що інші водії втрачають не менше. З тих коштів, які йдуть на податок, можна будувати 5 тисяч кілометрів автобану на рік. Маємо – нуль. Основна причина – це тотальна корупція в облавтодорах і тих установах, які виділяють кошти на будівництво доріг», – підсумовує депутат.

З тих коштів, які йдуть на податок, можна будувати 5 тисяч кілометрів автобану на рік. Маємо – нуль. Основна причина – це тотальна корупція
Анатолій Вітів
Азаров: треба усунути монополію «Укравтодору»

Через погані дороги українська економіка втрачає 50 мільярдів гривень щороку, заявив днями прем’єр Микола Азаров. Як вихід він пропонує залучити в дорожнє господарство нові компанії.

«Через погані дороги втрачаємо 4% ВВП на рік, це майже 50 мільярдів. Нам потрібні дороги, які працюють десятки років, а не від сезону до сезону. Для цього треба розділити функції проектування й будівництва, усунути монополію «Укравтодору»», – сказав глава уряду.

У самому «Укравтодорі» повідомляють, що до першого травня виконали ремонт основних шляхів. Однак вони наводять кількасот ділянок, на яких обмежено рух транспорту через поганий стан дороги.

Профспілка таксистів України наводить свої розрахунки: понад 90% автовласників в Україні після цьогорічної зими витрачалися на діагностику та ремонт ходової частини через стан доріг.

Гроші з транспортного податку ховають, а дороги будують за кредити – Салій

Однак проблема доріг в Україні криється не так у складних погодних умовах, що склалися цієї зими, як у тому, що нинішня влада фактично не виконує необхідних ремонтних робіт, зазначив колишній глава Київської міської держадміністрації, голова Комітету підприємців-виробників будівельних матеріалів та виробів при Торгово-промисловій палаті України Іван Салій. А крім того, податкова система приховує те, куди насправді йдуть гроші, що їх вираховують за сплату бензину, вважає Салій.

«Бюджет має бути прозорим. Податок збільшений, і якби вся Україна знала, що кількість автомобілістів зросла, що вони виплатили суму і ця сума пішла в «автодор», то це було б одне. А так вона йде у велику централізовану кишеню, а куди далі розходиться? Більше того, автомобілісти платять податок кожен рік, а дороги будуються за кредитні ресурси. Візьміть «Укравтодор». Щороку вони не можуть розпочати ремонт доріг, поки не домовляться про кредити. Фактично дорожнє будівництво не фінансується і не фінансувалось за рахунок транспорту», – розповідає Іван Салій.

Україна може щороку будувати один хайвей Харків – Ужгород?

Блогер Андрій Сидоренко порахував: щороку транспортного податку має вистачати на ремонт усіх доріг і будівництво одного нового автобану через усю країну.

«Коштом транспортного податку можна збудувати 1500 кілометрів шляхів на рік, я кажу про шестисмуговий автобан європейської якості, за європейськими цінами. Траса Харків – Ужгород має 1300 кілометрів. Збудувавши на її місці нову, можна годувати країну за рахунок перевезень. І залишаються гроші на ямковий ремонт», – каже він.

Дороги не будують і грошей не лишається через те, що їх розкрадають, підсумовує Андрій Сидоренко.

Таксисти: гарні дороги тільки до Борисполя та Межигір’я

Зі свого боку, керівник Профспілки таксистів України Василь Попик зауважує, що в Україні є якісні дороги. Але він пов’язує це передовсім з тим, хто ними їздить.

«Держава демонструє наплювательське ставлення до стану доріг. У хорошому стані – автошляхи Київ – Межигір’я, Київ – Конча-Заспа й Київ – Бориспіль. Решта – погані, великої різниці між ними немає», – зазначив Попик.

Колишній міністр транспорту Йосип Вінський у коментарі Радіо Свобода назвав єдиний, на його думку, спосіб покращити стан доріг: змінити владу. «Без докорінних змін влади перспектив немає ніяких, що будуть дороги.
Тому що апетити розкрадати – великі та меншати не будуть», – сказав він.

Автоексперт Олексій Мочанов у ситуації на автошляхах звинувачує як владу, так і самих водіїв.

Ніяке Євро-2012 не допомогло з’єднати Львів з Києвом нормально, залишився шматок дороги, який не відповідає жодним вимогам безпеки
Олексій Мочанов
«У цьому складі політикуму, незалежно від його спрямування, нічого не буде. Коли збираєш дорожній податок, треба вкладати його в дороги, а не у власні інтереси, – вважає Мочанов. – Ніяке Євро-2012 не допомогло з’єднати Львів з Києвом нормально, залишився шматок дороги, який не відповідає жодним вимогам безпеки. Українці накупили собі машин з низькоякісною шиною. Такі страждають найбільше. Витрачають водії багато, адже страждають підвіска, шини, диски».

І водії, й експерти порівнюють ями на дорогах з наслідками бомбардування. Однак стан шляхів і далі погіршується, так, ніби це бомбардування триває.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

  • Зображення 16x9

    Сабіна Пухка

    Народилася у 1991 році в Києві. Закінчила Київський національний університет культури та мистецтв. Мультимедійний редактор, відео-кореспондент. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG