Доступність посилання

ТОП новини

Роботи змагаються за стипендії для своїх творців


Цими днями у Сент-Луїсі відбувається фінал міжнародних змагань юних інженерів-творців роботів.

З 1992 року, організація «За натхнення та визнання науки та технології» проводить змагання старшокласників, які з часом стали міжнародними. Цього року, участь у відбіркових конкурсах взяло понад дві з половиної тисячі команд з усього світу. Загалом вони розіграють між собою 16 мільйонів доларів у вигляді стипендій. Відбіркові змагання юних інженерів проходили нещодавно у Вашингтоні.

Пристрасті вирують як під час серйозного спортивного змагання. Але самі підлітки залишаються за лаштунками полю битви.

Бої ведуть роботи, яких вони збудували. Метод боротьби може бути будь-який – кидання фрисбі, блокування опонента, видряпування на башту.

Понад 50 тисяч учнів зі всього світу беруть участь у цьогорічному змаганні.
Ґуєрме Ліма представляє команду «Бразильські машини»:

«Мати таку можливість – приїхати в США і змагатися тут. Це – неймовірне».

Але під час цього змагання важливим є також і командний дух, говорить Шакед Кейдар з ізраїльської команди «Громовержці»:

«У нас є друзі – команда зі США. Вони минулого року приїжджали до нас в Ізраїль і ми їх приймали. Тут наші команди розташовані поруч. Вони допомагають нам. Вони – класні».

Наставник «громовержців» Ілай Барак говорить, що це змагання – не лише перевірка на вміння будувати роботів:

«Усі думають, що це лише про роботів. Але насправді ми будуємо людей. Основна ідея полягає у визначенні пріоритетів, прийнятті рішень – що робити, а від чого відмовитися. Це дуже повчальний досвід для дітей».

Усі думають, що це лише про роботів. Але насправді ми будуємо людей. Основна ідея полягає у визначенні пріоритетів, прийнятті рішень – що робити, а від чого відмовитися. Це дуже повчальний досвід для дітей
Ілай Барак, наставник «громовержців»
А на змагальному майданчику три команди формують альянс – червоний чи блакитний – і ці альянси змінюються під час проведення матчів. Колишні союзники стають опонентами – крок, який розвиває справжні спортивні якості.

Взяти участь у цих змаганнях не легко. Учні мають всього шість тижнів, аби спроектувати, запрограмувати та збудувати своїх роботів.

Минулого року ці змагання виграла місцева команда – «Тигрячий прайд» – зі школи Вудро Вільсона у Вашингтоні. Цілий рік вони важко працювали, аби захистити свій титул.

Кожна команда отримує однаковий набір компонентів. Решта – за учнями.

«Раніше я ледве знав, що таке вивертка. Навіть не знав, що таке болти та гайки. А тепер я мушу все це використовувати, аби втілити свої ідеї в життя, - сказав учень з США Сохраб Пасікані.

Наставник іншої американської команди Джеф Вітцел говорить, що школярі мусять використовувати знання з математики, точних наук та творчий підхід:

«Я почуваюся щасливим, коли бачу, як діти радіють, коли вони мали складну проблему, але вони працювали і змогли її розв’язати, знайти вирішення».

Наставник «громовержців» Ілай Барак говорить, що це змагання – не лише перевірка на вміння будувати роботів:
Ці змагання роблять науку та технології привабливими та цікавими для дітей.
Ларіса Саймон закликає до участі більшої кількості дівчат у змаганнях:

«Я люблю вчити про механіку та роботів. Але я вважаю, що це важливо, аби особливо дівчата більше залучалися до інженерії».

Тиграм зі школи Вудро Вільсона під час цих змагань не вдалося захистити свій титул. Але, каже Сохраб, ще не все втрачено:

«Ми все це заберемо до школи та зачекаємо до наступних змагань».

Перемогу цього разу святкують іноземці. Обидві команди - бразильські машини та ізраїльські громовержці – кваліфікувалися на міжнародний чемпіонат і тепер змагаються у Сент-Луїсі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG