Доступність посилання

ТОП новини

Перше травня у Києві: хто не в колоні, того в автозак


Акції, демонстрації та звернення до депутатів – першотравневе меню столиці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Акції, демонстрації та звернення до депутатів – першотравневе меню столиці

Київ – В Україні політичні партії лівого спрямування та профспілкові організації відзначали 1 травня День праці. Найбільш масовий захід провели комуністи. Під час їхньої ходи не обійшлося без ексцесів. Міліція затримала 4 активістів Коаліції учасників помаранчевої революції (КУПР), які опинилися на шляху демонстрації прихильників Компартії. Крім того, правоохоронці затримали близько 30 представників організації «Автономний опір», які планували взяти участь в альтернативному першотравневому марші праці.

У центрі Києва пройшла демонстрація прихильників Компартії, присвячена дню міжнародної солідарності трудящих. Колону очолювали лідер комуністів Петро Симоненко, депутати від КПУ Адам Мартинюк та Петро Цибенко.

У ході взяли участь понад 10 тисяч людей. У руках вони тримали прапори Компартії, транспаранти з антифашистськими гаслами та на підтримку Митного союзу.

Міліція затримала на Хрещатику учасників КУПРу

Між тим, міліція затримала декількох представників Коаліції учасників помаранчевої революції, які, як стверджують правоохоронці, намагалися завадити демонстрації комуністів. Але інцидент не зупинив ходу. Коли лідера організації Сергія Мельниченка тягли до автозаку, він встиг відповісти на запитання журналістів про те, за що його затримали.

«За те, що ми хотіли йти малювати магнолії у ботанічному саду. Міліція не зрозуміло чому накинулася на нас» – заявив Мельниченко.

Також співробітники спецпідрозділу «Беркут» затримали представників організації «Автономний опір» біля станції метро «Арсенальна». Вони планували взяти участь в альтернативному першотравневому марші праці. Затримання відбулося без жодного пояснення опричин.

В Управлінні зв’язків з громадськістю Міністерства внутрішніх справ пояснили, що затриманих опитують «з метою з’ясування обставин події та складання процесуальних документів для їх притягнення до відповідальності».

Комуністи слухали Симоненка

Тим часом, комуністи пройшли Хрещатиком і провели мітинг на Європейській площі, сценарій якого обмежився виступом лідера КПУ Петра Симоненка. Він, зокрема, запевнив, що його політична сила й надалі наполягатиме на скасуванні пенсійної реформи, а також виступатиме проти ухвалення Житлового, Трудового кодексів і медичної реформи. Також лідер комуністів, чия сім’я, згідно з декларацією про доходи, яку він подав до Центрвиборчкому, та інформацією руху «Чесно» володіє 5 квартирами і більше ніж 11 тисячами квадратних метрів землі, таврував ганьбою багатіїв.

«Рік, що минув, був роком боротьби, він був роком тяжких випробувань. Саме ця боротьба була між олігархами. Вони все робили, щоб на біді народу збільшити свої багатства», – наголосив Симоненко.

Серед учасників мітингу комуністів були як люди похилого віку, так і молодь студентського та шкільного віку, яка виявилася ідеологічно не підкованою.

«Ленін – це той, хто, як червоні були, воював за нас. Він був у комуністичній партії», – розповів школяр Роман, пояснюючи, заради чого він надягнув червону футболку і прийшов на мітинг.

Соціалісти пропонували обміняти права на шашлик

Крім Компартії Першотравень на Хрещатику відзначали й інші організації.

«Менші зарплати! Працюй за копійки!» – лунали заклики олігарха, якого удавав активіст Соціалістичної партії.

Соціалісти провели перформанс «Посади олігарха, а не картоплю», під час якого пропонували перехожим підписати заяву про відмову від своїх прав і натомість отримати шматок шашлику. Кількість охочих вразила одного з організаторів акції Петра Тігунова.

«На жаль, 1 травня для людей асоціюється просто з відпочинком, із шашликом. Насправді ж 1 травня – це сотні мільйонів трудівників в усьому світі відзначають день солідарності, день свої прав на: достойну зарплату, вільне волевиявлення, демократичне середовище. Нам вдалося трохи привернути увагу людей, щоб вони більше уваги звертали на суть цього свята», – сказав Тігунов.

Профспілки збирали настанови народу для влади

А на «Стіні правди», влаштованій Національним форумом профспілок, кожен міг залишити напис маркером. За словами голови обласного осередку організації Геннадія Домінського, усі побажання, питання та претензії будуть передані до Кабінету міністрів та Верховної Ради. Серед них і напис від робітниці Валентини Тимченко.

«Дуже мала зарплата, молодь майже уся без роботи, сидять вдома більшість людей», – поскаржилася Валентина.

За дотриманням громадського порядку під час святкувань 1 травня у Києві стежили понад 1600 міліціонерів. Про це повідомили в управлінні зв’язків з громадськістю Міністерства внутрішніх справ. Згідно з повідомленням, загалом в Україні відбулося 380 масових заходів, присвячених 1 травня, у них взяли участь близько 200 тисяч осіб.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG